English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Vad är tensider?

Vad är tensider?

Ja, vad är tensider egentligen? Eller ytaktiva ämnen som de också kallas. Jo, det är en grupp ämnen som minskar ytspänningen mellan fett och vatten så att de kan blandas. De gör så att vatten kan ”suga åt sig” fett och smuts och tvätta bort det.

Tensiderna är alltså det som gör så att din tvätt, disk, hem och kropp blir ren. De ”kapslar in” smutsen och följer sedan med vattnet bort. Tensider finns i många olika varianter och används i tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, schampo, tvålar... Alltså i produkter som ska lösa upp fett och smuts och göra dig och ditt hem rent.

Dosera rätt!

Det är viktigt att dosera rätt. Att överdosera gör varken din tvätt, disk eller hår renare. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen. Då minskar du på onödig användning av kemikalier samtidigt som du sparar både miljö och pengar.

Vad är mindre bra?

Det finns olika typer av tensider, med olika egenskaper, som används för olika saker . Vissa tensider är giftiga för vattenlevande organismer. Det betyder att de kan skada fiskar och andra vattendjur om de hamnar i sjöar och vattendrag.

Andra tensider kan vara irriterande för våra slemhinnor. En vanlig tensid i kosmetiska produkter är SLS (sodium lauryl sulfate). SLS kan vara irriterande för just slemhinnorna.

Vissa grupper av tensider, exempelvis alkylfenoletoxylater (APEO) är både svåra att bryta ner i naturen och har visat hormonstörande egenskaper. De är utfasade ur många produkter genom lagstiftning, men Svanen gör det extra tydligt att de inte får användas genom att särskilt förbjuda dem i våra kriterier som rör produkter där de kan tänkas användas.

Åter andra tensider kan ha andra begränsningar och användningsområden. Det gäller att hitta rätt tensid till rätt användningsområde, så att en produkt kan göra sitt jobb på rätt sätt.

Vad tycker Svanen om tensider?

Svanen håller sig till försiktighetsprincipen. Det betyder att vi, där det inte finns tillräckligt med information om hur ett ämne påverkar människa och miljö, hellre väljer att utesluta det än att tillåta det. För just tensider finns mycket forskning och i Svanenmärkta produkter tillåts vissa tensider medan andra förbjuds.

Till exempel är SLS inte tillåtet att använda i Svanenmärkt tandkräm eftersom det kan irritera slemhinnorna. Som regel tillåter Svanen tensider som bryts ner i naturen (aerobt och anaerobt nedbrytbara – i syrerika och syrefattiga miljöer). Det betyder att om de hamnar i naturen så bryts de ner.

Så summa summarum – utan den rengörande funktion som tensiderna har kan rengöringsprodukterna, vare sig det rör sig om schampo eller tvättmedel, inte göra sitt jobb. Men det gäller att ha rätt tensid på rätt plats. Och att inte överdosera!