English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Vad är palmolja?

Vad är palmolja?

Palmolja utvinns ur frukten från oljepalmer. Det finns palmolja, palmkärnolja och PFAD (Palm Oil Fatty Acid). Det sistnämnda är en biprodukt från framställningen av palmolja. Oljepalmen trivs bäst där det är varmt och fuktigt, dvs i tropiska klimat. Palmolja är en viktig källa till fett och energi för miljontals människor i världen.

Många palmer från en palmgård

Vad har palmolja för funktion och till vad används den?

Palmolja har bra hållbarhet och konsistens. Den har en neutral smak och innehåller inte några allergener (allergiframkallande ämnen) och är därför lätt att använda inom flera olika områden. Palmolja är i fast form redan i rumstemperatur och är en eftertraktad och mer hälsosam ersättare till upphettade fetter (härdade fetter) i många livsmedel. Palmolja används dels vid matlagning och som ingrediens i exempelvis kex, choklad och halvfabrikat. Oljan används också som råvara i kosmetika, hudvård, tvålar, biobränsle och ljus.

Vad är mindre bra?

Efterfrågan på palmolja är stor runt om i världen. Det innebär att de områden där oljepalmen odlas växer och breder ut sig. Ibland skövlas regnskogen för att palmolje-plantager ska få breda ut sig. Och resultatet blir förödande för människor, djur och växtliv. Jordbruksmark försvinner och människor förlorar möjligheten att försörja sig, skogar skövlas, djurarter och ursprungsbefolkningar drivs på flykt och den biologiska mångfalden utarmas.

Vad tycker Svanen om palmolja?

På grund av de allvarliga riskerna med produktion av oljepalmer har Svanen en strikt hållning och förbjuder användningen av palmolja så långt det är möjligt. Det är till exempel inte tillåtet med palmolja, palmkärnolja eller PFAD i Svanenmärkta ljus eller drivmedel. Däremot accepterar vi att palmolja används i Svanenmärkt kosmetika och hudvård eftersom det hittills har varit svårt att hitta bra alternativ. I de fall vi tillåter palmolja ställer vi krav på att den är certifierad enligt en etablerad hållbarhetsstandard. Svanen har hittills accepterat användandet av palmolja certifierad enligt Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO-certifierad).