English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Vad är mikroplaster?

Vad är mikroplaster?

Mikroplaster är små plastpartiklar, mindre än 5 mm, som antingen har skapats med syfte att vara just små plastpartiklar eller som bildas utifrån slitage och nedbrytning av större bitar plast, såsom bildäck och andra plastprodukter. När vi kastar plastskräp i naturen blir det så småningom också till mikroplast, som sprids i miljön.

Bild under vattnet riktat mot ytan

Vad har mikroplast för funktion och var finns de?

När mikroplaster tillsätts medvetet är det ofta för en skrubbande effekt, till exempel i rengöringsmedel, hudvård och kosmetika. Det används även för att tillverka konstgräsplaner. Mikroplast bildas också från slitage av syntetiska textilier som t. ex fleece-kläder, från däck och gummiprodukter. De mikroplaster som hittas i sjöar och hav kommer också i stor utsträckning från nedbrytning av större plastmaterial som slängts i naturen som till exempel soppåsar, plastburkar och kvarlämnade fiskenät.

Vad är mindre bra?

Mikroplaster kan vara skadliga för hälsan och miljön på grund av sin storlek och eftersom de är svåra att bryta ner. Det finns i dagsläget inte tillräckligt med forskning för att kunna dra slutsatser om hur mikroplaster påverkar miljön, djurlivet och oss människor. Det vi däremot vet är att våra hav fylls med plast som långsamt bryts ner och skapar problem för fiskar, valar och sjöfåglar.

Vad tycker Svanen om mikroplast?

Trots att forskningen inte är helt på det klara med hur farligt det är med mikroplaster tar vi det säkra före det osäkra och förbjuder medvetet tillsatta mikroplaster. Därför innehåller Svanenmärkt kosmetika och hudvård, handdiskmedel, rengöringsprodukter, bil- och båtvårdsmedel och tvättmedel inga mikroplaster Svanen strävar också efter att minska spridningen av mikroplaster och ställer därför krav på Svanenmärka tvätterier att de ska minska sina utsläpp av mikroplaster. Och på Svanenmärkta hotell begränsas användningen av take-awayprodukter gjorda av plast.