English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Vattenbrist: Spara halva Globens vatten

Vattenbrist: Spara halva Globens vatten

En enkel insats för att slippa smutsigt hår och värna miljön är att använda torrschampo.

Bara genom att hoppa över en dusch i veckan så kan vi i Sverige spara in vatten motsvarande halva Globen. All den energi som skulle gått åt till att värma upp vattnet motsvarar den energi som krävs för att värma upp 30 000 villor i en vecka.

- Vi behöver leva mer hållbart och hushålla bättre med våra resurser som exempelvis vatten och energi , särskilt med tanke på klimatkrisen. Därför är det viktigt att svana dina vanor i badrummet, säger Lina Harström, produktspecialist för kosmetiska produkter på Miljömärkning Sverige.

Bara genom att hoppa över en dusch i veckan så kan vi i Sverige spara in vatten motsvarande halva Globen. All den energi som skulle gått åt till att värma upp vattnet motsvarar den energi som krävs för att värma upp 30 000 villor i en vecka. Vattenbrist är ett årligen återkommande problem på platser som Gotland till exempel. Torrschampo är ett bra alternativ till att tvätta håret med vatten.

Förpackningen – en klimatbov
En annan klimatbov är förpackningen. Skönhetsprodukter har ofta designade förpackningar som kräver mycket resurser att tillverka och att frakta. Svanens krav innebär att förpackningen ska vara resurssnålt utformad, vilket leder till lättare transporter och minskad klimatbelastning.

IDUN Minerals har Svanenmärkt det första torrschampot i Sverige. Att minska förpackningens miljöbelastning är ett prioriterat område för hela deras sortiment.
- Vi genomför just nu en omfattande revision av våra förpackningar. På hudvårdsprodukter till exempel har vi i vissa fall ”plastbantat” med 87 % genom att välja en annan typ av förpackning, säger Sofia Abdi, CSR-ansvarig på IDUN Minerals.

Förutom att du sparar vatten, energi och klimatutsläpp så får du en produkt som tar hänsyn till miljö och hälsa. Svanenmärkt torrschampo uppfyller:

  • hälsokrav, på till exempel parfymer och konserveringsmedel.
  • miljökrav, som till exempel att ingredienserna inte är giftiga, inte lagras upp i vattenlevande organismer utan att de bryts ned lätt när de sköljts av.

Svana är ett verb som beskriver alla hållbara handlingar stora som små. Läs mer här.

Så har vi räknat:
I Sverige duschar vi i genomsnitt 5,5 gånger i veckan, en dusch på 6 minuter motsvarar 60 liter varmvatten. Vi har räknat på personer mellan 15 och 64 år, motsvarande 58% av Sveriges befolkning på 10,3 miljoner personer.

Vi utgår från att de flesta duschar när de tvättar håret och att en hårtvätt med torrschampo kan ersätta en dusch i veckan. Globen storlek är 605 000 000 liter. 359 miljoner liter vatten/vecka sparas in genom att duscha en gång mindre i veckan. Vatten motsvarande 59% av Globens storlek sparas in.

Ett svenskt småhus drar i snitt 16 700 kWh/år (321 kWh/vecka) för uppvärmning. När 5,9 miljoner svenskar skippar en dusch i veckan så sparar vi 360 miljoner liter vatten. Vi har utgått från den energi som krävs för att värma vattnet från 15 till 38 grader. Energibesparingen när 5,8 miljoner svenskar duschar en gång mindre i veckan motsvarar energin som 29 886 småhus förbrukar till uppvärmning och varmvatten under en vecka.