English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Grön gråzon förhindrar hållbara klädval

Grön gråzon förhindrar hållbara klädval

 

Du blir jätteförtjust i en tröja. Men du vill såklart veta om det är ett bra val för miljön att välja just den tröjan. Klädbutikens egen märkning försäkrar dig att du gör ett medvetet val. Men vågar du lita på det?

Du är inte ensam. Det är många svenskar som tycker det är svårt att veta vad märket verkligen står för.

2 av 3 konsumenter tycker det är svårt att veta vilka miljömärkningar som verkligen garanterar att kläderna är hållbart producerade miljömässigt sett. Det visar en undersökning som Miljömärkning Sverige lät göra (Kantar Sifo maj 2018).

Fler än hälften av de tillfrågade anser att det idag finns för många olika miljömärkningar och att det skulle räcka med en enda oberoende märkning som ställer tuffa krav på produktionen. Om det dessutom på ett enkelt sätt gick att bedöma om kläder och skor är miljömässigt hållbart producerade, skulle fler än hälften av svenskarna köpa det oftare. Det verkar alltså inte räcka med att en klädes-/skobutik eller stor kedja påstår att kläderna de säljer är miljövänliga eftersom 4 av 10 upplever att det inte går att lita fullt ut på märkningarna. Svenska konsumenter vill göra rätt men stöter på hinder.

 

Vem ska jag tro på? Vad ligger bakom det gröna märket? En ny grön gråzon breder ut sig i klädbutikerna och kunderna vet inte vilken märkning som ställer tuffa miljökrav.

- Så vår undersökning skickar en viktig signal till branschen: Rensa upp bland alla gröna egna märken! För konsumenter tycker att de hållbara valen försvåras av att de möter så många olika gröna märken i butikerna. Det är även viktigt att våra myndigheter och de som ska säkra efterlevnad av marknadsföringslagen satsar resurser på uppföljning och kontroll så att vi kan hålla vilseledande marknadsföring på avstånd, säger Sara Bergman, hållbarhetschef, Miljömärkning Sverige.

Det finns ett fåtal miljömärkningar för textil av den typ som ställer de tuffaste kraven: Miljömärkning Typ 1 (ISO14020): Svanenmärket, EU-Blomman och Bra Miljöval är Typ 1-märkning vilket bland annat innebär att kraven tas fram ur ett livscykelperspektiv – från råvara till produktion och användning. Kriterierna för textil och läder innehåller en mängd miljökrav kopplade till kemikalier, utsläpp och energianvändning. Eftersom produktionen ofta ligger i länder långt borta, ingår krav på bra sociala villkor för dem som arbetar i fabrikerna. Kontrollbesök görs på plats oavsett om fabriken ligger i Borås eller i Bangladesh.

Läs mer i Miljömärkning Sveriges nya rapport "Gröna märkningar en djungel?”. Där intervjuas forskare, ansvariga myndigheter samt branschen.

Läs mer om kraven som ställs på Svanenmärkta textilier och kläder