Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. 5 fakta om klädtillverkning

5 fakta om klädtillverkning

Mode- och textilindustrin är en av de industrier i världen som förbrukar mest resurser och förorenar mest. Här är 5 viktiga fakta om klädtillverkning.

1. Topp 4

Kläder och textilier är det fjärde mest miljöbelastande konsumentområdet i EU. Topp tre på listan är bostäder, transporter och livsmedel

2. Koldioxidutsläpp

Modeindustrin står för 8-10 % av de globala CO2-utsläppen. Det är mer koldioxid än vad all internationell luftfart och sjöfart tillsammans står för.

I genomsnitt släpps 15 kg CO2 ut vid produktionen av 1 kg textil. Specialkläder gjorda av syntetiska fibrer som polyester, akryl, nylon och lycra, som är gjorda av kol, råolja och naturgas, kräver mycket energi.

3. Vattenförbrukning

Modeindustrin står för den näst största vattenförbrukningen i världen. En enda t-shirt kräver cirka 1 400 liter vatten för att produceras. Den mängden vatten motsvarar mer än 10 fyllda badkar.

4. Kemikalier

Det används cirka 2 450 olika kemikalier i textilproduktionen.1 150 av dessa är klassificerade som farliga enligt Kemikalieinspektionen.

5. Så mycket konsumerar vi

Varje svensk konsumerar i genomsnitt 15 kg nya textilier per år. Det är en ökning med 27 % sedan 2020. Den årliga konsumtionen av textilier per capita i Norden är högre än det globala genomsnittet. Det gör oss svenskar till en av de befolkningsgrupper i världen som köper mest kläder.