English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Lägre klimatavtryck från Svanenmärkt sport-t-shirt

Lägre klimatavtryck från Svanenmärkt sport-t-shirt

Svanens kriterier för kläder, textilier och läder kan spara växthusgasutsläpp genom krav på återvunnet innehåll av syntetiska textilier i sport-t-shirts gjorda av polyester. Genom att välja en Svanenmärkt sport-t-shirt kan man spara 15 % CO2.

Kvinnor som stretchar utomhus

En analys från Viegand Maagøe visar att du kan spara 15 % CO2 genom att välja en Svanenmärkt sport-t-shirt istället för en jämförbar genomsnittlig icke-Svanenmärkt t-shirt. Detta motsvarar en besparing på 210 g CO2 per tröja.

Skillnaden beror på att Svanen kräver 100 % återvunnet material (med möjlighet till upp till 10 % jungfrulig elastan) i en polyester-t-shirt, om den inte är tillverkad av biobaserat material. Som jämförelse innehåller en liknande genomsnittlig tröja endast 14 % återvunnen polyester och 86 % jungfrulig polyester.

Spara 15 % CO2

Blodomloppet är ett av Sveriges största motionslopp med ca 100 000 deltagare. Om alla deltagare hade valt en Svanenmärkt t-shirt istället för en icke-Svanenmärkt, hade det resulterat i en total besparing på 21 ton CO2.

Läs hela rapporten

CO2-reduktionen är förmodligen ännu större

Resultatet i undersökningen beräknas enbart utifrån kravet på andelen återvunnet material i en sport-t-shirt av polyester. Men Svanen ställer även andra krav som påverkar den totala miljö- och klimatpåverkan – och som sannolikt kommer att resultera i en ännu större CO2-reduktion än vad analysen visar.

Det gäller till exempel krav på energieffektiv produktion. På samma sätt kan Svanens kvalitetskrav minska CO2-utsläppen under användningsfasen, eftersom de gör att t-shirten potentiellt kan användas flera gånger, precis som strikta kemikaliekrav kan göra det mer attraktivt att återvinna textilier. Dessa krav ingår inte i beräkningen eftersom effekten i förhållande till marknadsgenomsnittet är svår att kvantifiera eller få fram uppgifter om.


Svanens krav för kläder

Lär dig mer

Detta projekt är en del av Sustainable Living - ett initiativ finansierat av Nordiska Ministerrådet. Läs mer.