Världens första Svanenmärkta smink

2017-04-20

Äntligen har det skett! Det som så många har väntat på och som efterfrågats under flera år. Men som ingen tillverkare hittills har lyckats leverera. Världens första Svanenmärkta smink är här. I form av 18 produkter från det danska märket Miild.

Enligt en ny undersökning* som genomförts i Danmark önskar nästan var tredje dansk kvinna att det fanns fler miljömärkta sminkprodukter. Hittills har det inte funnits något utbud men i och Med Miilds Svanenlicens öppnas nu marknaden upp för miljöengagerade konsumenter.

– Det här är en riktigt rolig och banbrytande nyhet. Vi har upplevt en stor efterfrågan på just miljömärkt smink. Och det är glädjande att äntligen kunna erbjuda konsumenterna hållbara och trygga val även på detta område inom kropps- och skönhetsvården, säger Ulf Eriksson, ansvarig för Svanenmärkning av kosmetika, Miljömärkning Sverige.

Bakom varumärket Miild står två danska make-up artister. Båda har erfarenhet av allergier vid användning av smink.

– Då vi båda utvecklade allergier till den grad att vi knappt kunde hantera smink längre visste vi att något behövde göras. Vi undersökte marknaden noga men hittade inget smink vi kunde använda. Då beslutade vi oss för att ta saken i egna händer och utveckla vårt eget smink, säger Tanja Gregersen, en av Miilds grundare.

Miild har valt att Svanenmärka sina produkter eftersom de vill ta ansvar för vår natur och för att sätta fokus på rena produkter och hållbarhet inom sminkvärlden. Målet var att skapa transparens för konsumenterna och visa för sig själva och för branschen att det går att skapa snygg make-up utan skadliga kemikalier.

Svanenmärkt smink innebär bland annat att:

  • Ämnen som finns på EU:s lista över misstänkt hormonstörande ämnen inte får användas.
  • Konserveringsmedel som är klassificerade som allergiframkallande inte är tillåtna.
  • Produkterna klarar tuffa krav på innehåll av parfymer och på metaller i färgämnen.
  • Produkterna lever upp till tuffa krav på innehållets miljömässiga egenskaper, till exempel nedbrytbarhet, bioackumulerbarbarhet och giftighet för vattenlevande organismer.
  • Produkten inte innehåller mikroplaster.

Miilds Svanenmärkta kollektion innehåller 18 olika produkter inom 6 olika kategorier, bland annat puder, ögonskugga, blush och concealer. Produkterna finns att köpa på miild.dk

*Undersökning av YouGov på uppdrag av Miljømærkning Danmark, januari 2017.

Kontakt:

Tanja Gregersen, Miild, +45 28 56 25 97, tg@miild.dk

Tine Svendsen, Miild, +45 26 82 63 03, ts@miild.dk 

Cecilia Wilhelmsson, Miljömärkning Sverige, 072-234 90 45, cecilia.wilhelmsson@svanen.se

Läs mer om Svanens krav på Kosmetika