Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Nordens Folkhögskola får Nordens officiella miljömärkning

Biskops Arnö, Nordens Folkhögskola har klarat Svanens tuffa miljökrav. Den vackert belägna anläggningen kan därmed bevisa att såväl logi och restaurang som skolans konferensutrymmen är ett bra val för miljön.

Den lilla ön i Mälaren där Biskops Arnö ligger, har varit en central plats i Sveriges historia i nära 1 000 år. Den unika miljön med dess rika fågelliv har lockat till sig såväl 1200- och 1300-talets ärkebiskopar som 1600-talets adelsmän och 1700-talets kavallerister.

I dag är det i stället blivande fotografer, författare och kompositörer som huserar på ön sedan Föreningen Norden 1958 gjorde om Biskops Arnö till Folkhögskola. Förutom att skolans studenter härstammar från hela Norden visar sig den nordiska inriktningen också i form av skolans bibliotek som rymmer en av de största samlingarna av samtida nordisk kvalitetslitteratur och de seminarier som genom åren har lockat till sig många tusen författare.

Och numera också i form av Nordens officiella miljömärkning, Svanen. Det innebär att skolans konferenssalar, restaurang och logi-del klarar Svanens tuffa krav.

– Efterfrågan på miljömärkta konferenser är stor och det känns därför väldigt roligt att vi har kunnat utfärda licens för en anläggning som har så mycket att erbjuda besökaren som Biskops Arnö. Nu är vi ännu fler som är med och driver utvecklingen inom besöksnäringen i hållbar riktning, säger Johan Husberg, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel.

Förutom kontroll av energianvändning, städ- och diskkemikalier, källsortering av avfall, inköp av miljömärkta varor och tjänster för att nämna några av Svanens krav ställs också krav på anläggningens restaurang. Gästerna ska alltid kunna välja på minst en vegetarisk rätt och kunna vara säkra på att maten innehåller en hög andel ekologiska råvaror. För Biskops Arnö, med ett KRAV-certifierat kök och där många av studenterna är vegetarianer var just det kravet aldrig ett problem.

– Eleverna applåderar beslutet att Svanenmärka vår verksamhet. Många är väldigt medvetna och diskuterar gärna skolans miljöarbete, ofta på detaljnivå, säger Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnö, Nordens Folkhögskola och fortsätter:

– Vi var trygga med att vi hade ett välfungerande miljöarbete redan innan men arbetet med att Svanenmärka Biskops Arnö var en nyttig process som gav oss bra överblick över våra rutiner.

Under sommaren går det att bo i elevhemmen som då ändrar skepnad till vandrarhem. Övrig tid går det att boka 12 rum som bed & breakfast. På ön finns gångstigar för den som vill röra sig. Det finns också kanoter, cyklar och vedeldad bastu till uthyrning.

Läs mer om och boka rum på Biskops Arnö

För kommentarer:

Mats Lundborg, rektor Biskops Arnö Nordens Folkhögskola:
E-post: mats.lundborg.arno@folkbildning.net
Tel: 0762 – 13 05 50

Johan Husberg, miljöhandläggare, Miljömärkning Sverige
E-post: johan.husberg@svanen.se
Tel: 08 – 55 55 24 34

För mer information:

Martin le Grand, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
E-post: martin.legrand@svanen.se
Tel: 08 – 55 55 24 07