Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Första Svanenmärkta förskolan i Östergötland

Förskolan Västra Bråstorp i Motala har nu klarat Svanens krav och är därmed först i Östergötland och tredje förskola i landet att erbjuda en miljömärkt miljö, dessutom med höga pedagogiska ambitioner för de 80 barnen.

Inte bara själva byggnaden klarar tuffa krav på energianvändning, ventilation och byggmaterial. Även stolar, bord, leksaker, köksinredning, färg är till stor del miljömärkta.

– Svanen är ett välkänt märke och står för sunda material så det är ett effektivt verktyg för att ta helhetsgrepp om inomhusmiljön. Vi har strävat efter att alla material som barnen kommer i närkontakt med ska vara hälsosamma, säger Örvar Kristinsson, projektledare Cad och Konstruktion i Motala.

– Motala kommun imponerar med sitt ambitiösa och genomtänkta arbete med att skapa en mer giftfri vardag för barnen, säger Beriar Maroof, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige.

Den nya förskolan är en viktig del i Motalas arbete med hållbarhet:

– Bygger vi rätt från början blir det inte bara miljömässigt hållbart utan även ekonomiskt hållbart, säger Agneta Niklasson, ordförande i Tekniska nämnden (MP).

Miljön ska inte bara vara fri från farliga kemikalier utan också inspirera till en hållbar livsstil genom pedagogik och teknik. På en panel kan man till exempel följa hur mycket energi, el och vatten som förskolan använder och hur mycket sol-el som produceras på taket.

Byggentreprenör var Miljöbyggarna, Linköping. Förskolan har även klarat kraven för Passivhuscertifiering.

För kommentarer:

Beriar Maroof,
076-941 46 88, beriar.maroof@svanen.se

Örvar Kristinsson,
mobil: 073-09 77 873

Läs mer om Svanens krav

Svanens huskarta