Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Stort intresse för Svanenmärkta hus

Antalet Svanenmärkta bostadsenheter ökade med 200 % från 2015 till 2016, visar ny statistik för byggen på gång. Mer medvetna konsumenter och drivande byggföretag är två av framgångsfaktorerna.

När Miljömärkning Sverige tog fram kriterier för hus för cirka 10 år sedan fanns det en stor efterfrågan på en oberoende och samtidigt välkänd miljömärkning hos byggbranschen. Svanen är Nordens officiella miljömärkning, som arbetar på uppdrag av regeringen, utan vinstsyfte. 96 % av svenska konsumenter känner till Svanen. Idag kan flerbostadshus, småhus, förskolor och skolor miljömärkas med Svanen.

– Svanen ställer tuffa krav på såväl miljö och hälsa och de möter upp en ökad medvetenhet hos konsumenter vad gäller klimat och farliga kemikalier. De aktörer i byggbranschen som har Svanenlicens ligger i bräschen i arbetet för att nå tuffa miljö- och klimatmål. Det tror vi utgör en stor del av vår framgång med kriterierna, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen.

Veidekke och Skanska har beslutat att bygga alla bostäder i egen regi ska vara Svanenmärkta och Bonava (tidigare NCC Boende) alla småhus. Gäller i Sverige.

Svanens huskarta syns Svanenmärkta hus i hela Norden. Här finns också information för offentliga beställare av hus: Gröna lån, statligt investeringsstöd, upphandlingar för Komboplushus.

För mer information, kontakta:

Anna Norberg, 0762-62 54 90.
Pressansvarig Miljömärkning Sverige: