Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. 57 Svanenmärkta Uniqhus byggs just nu i Skåne

Just ny byggs det 57 nya Uniqhus i Skåne, så snart finns det nästan 200 Svanenmärkta enfamiljshus. Nya tuffa energikrav har inte inkräktat på den snygga designen.

Svanenmärkta Uniqhus
Form och miljötänk i ett. Uniqhus i Bunkeflostrand har lockat klädföretaget Gant att plåta sin kommande kollektion där.
– De som köper Uniqhus är medvetna livsnjutare som gillar form och design. De är välutbildade, ofta barnfamiljer med god ekonomi, säger Tord Olofsson, arkitekten bakom husen och ansvarig för utveckling av konceptet Uniqhus på byggföretaget Skanska.

Hur pass avgörande är det för köparen att huset är Svanenmärkt?
 Jag tror inte att Svanen är en avgörande faktor utan att det är andra saker som läge, storlek, färg och form som styr köpet. Men jag tror att det känns bättre i magen, de känner att de gjort ett bra val för miljön.

Svanen har nyligen skärpt kriterierna för hus vilket bland annat innebär tuffare krav på energianvändning. Är det svårt att som arkitekt kombinera form och miljökrav för denna designintresserade målgrupp?

– Nej det har gått bra. Kunderna ser ingen skillnad men husen är nu ännu tätare, vi har lagt in bättre isolering och fönster och LED-belysning överallt. Det är klart att det kräver extra arbete, men det är skönt att veta att nu ligger vi steget före myndighetskraven vad gäller energieffektivitet.

Svanenmärkta Uniqhus– Att jobba med Svanen innebär att man inte kan göra "quick fix", det ger mindre frihet i vissa fall t ex vill man byta ut ett lim så måste vi få det godkänt av Svanens miljöhandläggare. Fördelen att har man koll på bygget och flöden av material, säger Tord Olofsson.

I framtiden kommer det även att finnas Svanenmärkta Uniqhus i Göteborgs- och Stockholmsområdet om Skanska får som de vill. Idag har konsumenter blivit mer priskänsliga, pga krav från banker om större insats vid husköp. Men Uniqhusen hör till de hus som är lättast att sälja bland Skanskas enfamiljshus, menar Tord Olofsson.

Läs mer om Svanenmärkta hus i vår broschyr

För mer information, kontakta:

Anna Norberg, pressansvarig Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 - 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se