Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen firar 20 år
Den 6 november 1989 tog Nordiska Ministerrådet beslutet att införa en gemensam nordisk miljömärkning. 20 år senare har Svanen vuxit till en av världens mest kända miljömärkningar.

Under 1980-talet ökade intresset kraftigt för miljöfrågor. Samtidigt växte behovet av en opartisk miljösymbol med hög trovärdighet fram. Svanen var född och har fram till i dag hjälpt konsumenter att hitta produkter med liten miljöpåverkan, från det allra första Svanenmärkta kopieringspappret och tvättmedlet till dagens Svanenmärkta drivmedel, hotell och restauranger. Svanen finns i dag på nästan 6 000 produkter.

– Jag tror att Svanens framgång bygger på att vi lyckats kommunicera enkelheten i att välja Svanenmärkt när man handlar och behöver som konsument inte vara så insatt i komplexa miljöproblem. Därmed har också många företag insett att vår miljömärkning kan ge dem konkurrensfördelar, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen.

Dagens födelsedagsfirande är startskottet på ett jubileumsår fyllt av spännande aktiviteter som kommer att pågå under hela 2010.

Läs om några av alla de saker som hänt under Svanens 20-åriga historia.