Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen anordnade seminariet Hållbart byggande, har politiken hamnat i baksätet under Almedalen 2012

Under Almedalsveckan i Visby anordnade Miljömärkning Sverige ett seminarium där bostadsminister Stefan Attefall (KD) mötte representanter för de byggbolag som står bakom de första Svanenmärkta flerbostadshusen i Sverige. Det blev en livlig och spännande debatt om hur näringslivet i dag tar större ansvar än politikerna för hur framtidens bostäder ska se ut.

Bostadsminister Stefan Attefall deltog i Svanens seminarium Hållbart byggande - Har politiken hamnat i baksätet?
Stefan Attefall (KD)
– Vi har varit kritiska mot regeringens låga ambitionsnivå och tyckt att det är lite märkligt att det är näringslivet som gått emot. Normalt sett brukar branschen tycka att det är för hårda krav men nu är det tvärtom, säger Johnny Kellner, teknik- och miljöchef på Veidekke.

Anna Forsberg, miljöchef på Skanska Bostadsutveckling Norden, efterlyste svar hur den långsiktiga politiska viljan kring byggandet ser ut.

– Jag ville få ta del av regeringens vision och viljeinriktning så att branschen vet vad det är vi ska sikta mot för att nå kostnadseffektiva och samtidigt miljöanpassade bostäder.

Under debatten Hållbart byggande – har politiken hamnat i baksätet fick bostadsminister Stefan Attefall försvara regeringens ståndpunkt i byggfrågan. Han menade att lagstiftningen inte alltid borde följa de tekniska framsteg som gör det möjligt att bygga mer hållbart och energieffektivt.

– Vi har byggnormer som ger ett golv under vilket man inte får bygga men sen ska alla självklart sträva efter att bygga bättre än detta. Men vi måste också ta hänsyn till den ensamstående trebarnsmamman som inte klarar av hyror som inte går att få igen i form av lägre driftskostnader, sade Stefan Attefall och fortsatte.

– Jag ser fram emot att vi på sikt kommer att skärpa byggnormerna men vi kommer också behöva att näringslivet går före och använder olika typer av miljömärkningar för att på så sätt utveckla sitt byggande.

Ragnar Unge, vd för miljömärkning Sverige, deltog också i debatten och var glad över att bostadsminister Stefan Attefall flera gånger talade varmt om miljömärkningar som ett viktigt instrument för byggbolag som vill bygga hållbara bostäder.

– Jag blev väldigt glatt överraskad. Han ser verkligen potentialen och att man kan använda miljömärkningar som system för att succesivt ställa högre och högre krav på byggmarknaden, säger Ragnar Unge.

Nordens allra första Svanenmärkta flerbostadshus byggdes av Veidekke i Västertorp utanför Stockholm och invigdes i augusti förra året. Sedan dess har också Skanska och Familjebostäder Göteborg byggt Svanenmärkta flerbostadshus.

För ytterligare information, kontakta:

Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige
Tel: 0708 – 32 32 25
E-post: ragnar.unge@svanen.se

Brita Forsström, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 0733 – 908 980
E-post: brita.forsstrom@svanen.se