Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Förnybart men inte hållbart drivmedel – Karolina Skog måste agera nu

Svanen, Naturskyddsföreningen (Bra Miljöval) och FordonsGas Sverige vänder sig i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet idag till miljöminister Karolina Skog: Agera snabbt för att konsumenterna ska kunna välja hållbara och klimateffektiva drivmedel!

Varudeklaration och framför allt miljömärkning skulle vara viktiga steg framåt, eftersom det skulle tvinga fram en genomlysning av råvaror, tillverkningsprocess och total klimatpåverkan av drivmedlet.  Miljöministerns uttalande (SVT 19/8) om att regeringen vill titta närmare på miljömärkning och varudeklaration av drivmedel är högaktuell, inte bara för miljön i Sverige utan även globalt.

Valet av råvara är den avgörande faktorn för vilken klimatnytta och vilka miljöegenskaper ett biodrivmedel har. Idag hotar konkurrens från palmoljan återanvändning av lokala råvaror till drivmedelsproduktion: avloppsslam och gödsel blir biogas, foderspannmål och matavfall blir etanol, restprodukter från svenskt skogsbruk blir förnybar diesel.  Palmolja är en ifrågasatt produkt som finns i många produkter i vår vardag, till exempel livsmedel. För livsmedel finns tydliga regler kring att palmolja måste anges i varudeklarationen. Det gör att konsumenterna kan ta aktiv ställning till om man vill köpa produkter med palmolja i eller inte. Det gäller dessvärre inte för drivmedel. Det är få som ens vet om att palmolja och biprodukten PFAD kan finnas i drivmedlet de tankar.

– Men det är bråttom. Det gäller att Karolina Skog sätter frågan högt på agendan. Sumatras regnskog har inte tid att hon väntar. Verktygen för att ställa krav på drivmedel finns på plats. Både Svanen och Bra Miljöval har kriterier för drivmedel med fokus på förnybar hållbar råvara. Vi bistår gärna regeringen i arbetet, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige. 

Läs hela artikeln


Pressansvarig Miljömärkning Sverige: Anna Norberg, 0762-62 54 90.