Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Första miljömärkta flytande drivmedlet i världen

Preem Evolution Diesel+ har nu klarat Svanens hårda krav för drivmedel och är därmed det första miljömärkta flytande drivmedlet i världen.

Preem Evolution Diesel+ är ett bra val för miljön och klimatet. Genom att drivmedlet är Svanenmärkt garanteras ett helhetsgrepp över dess hela livscykel. Fokus är på förnybar råvara och låga utsläpp av växthusgaser.

– När du väljer ett Svanenmärkt drivmedel så innebär det att du är med och driver på utvecklingen mot ett Sverige och en värld där andelen förnybara, klimatsmarta drivmedel växer. På så sätt kan du bidra till att nå globala hållbarhetsmål uppnås enligt FN-agendan Agenda 2030. Det är mycket glädjande att vi har med oss Preem, Sveriges största drivmedelsbolag, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Preem Evolution Diesel+ består till 50 % av förnybar råvara, som tallolja. Tallolja är en restprodukt från skogsbruket. Svanen kräver att den förnybara råvaran ska vara spårbar så den inte hotar biologiskt mångfald. Varken palmolja eller PFAD tillåts, trots att de är förnybara. Läs mer i bifogad Frågor och svar.

– Det här är ett steg i vårt arbete med att bidra till att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilfri år 2030. Svanenmärkningen är för oss ett kvitto på att Preem Evolution Diesel+ uppnår högt ställda miljökrav. Det ska vara lätt att välja rätt och eftersom Svanen känns igen av 96% av svenska konsumenter så valde vi att arbeta med detta välkända miljömärke, säger Petter Holland, koncernchef och vd för Preem AB

 

Kontakt: 

Pressansvarig Miljömärkning Sverige: Cecilia Wilhelmson 072-234 90 45

Produktansvarig Miljömärkning Sverige: Eva-Lotta Lindholm 08-55 55 24 57

Kommunikationschef Preem: Helene Samuelsson, 070- 450 12 22

Pressbild: Fredrik Winqvist, Miljömärkning Sverige. På bilden: t v Petter Holland, vd Preem, t h Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige. Bilden finns högupplöst på våra pressidor.

Preem Evolotion Diesel+

  • Svanen ”föddes” för drygt 25 år sedan, när Nordiska Ministerrådet startade Svanenmärkningen för att hjälpa konsumenter att göra bra val för miljön. Det började med papper och batterier och idag hittar du Svanen på fler än tiotusentals varor och tjänster i Sverige. Svanen är Nordens officiella miljömärke och det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för både Svanen och EUBlomman, EU:s miljömärke. Miljömärkning Sverige arbetar utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen.


  • Ett Svanenmärkt drivmedel:
    ger låga utsläpp av växthusgaser och är energieffektivt. Bägge dessa två styrande krav granskas ur ett livscykelperspektiv, till exempel granskas energiförbrukning i produktionen och under transporter av råvaror.
    Växtgashusutsläppen från produktens livscykel får inte överstiga 50 g CO2-ekvivalenter per MJ drivmedel. Som en jämförelse är motsvarande värde för en helt fossil diesel 83,8 CO2ekvivalenter per MJ. Det innebär att en Svanenmärkt diesel måste innehålla cirka 50 % förnybara råvaror och dessa råvaror måste dessutom ha väldigt låg klimatpåverkan (växtgashusutsläpp). 
    går att spåra var den förnybara råvaran kommer ifrån, så att den inte härstammar från områden där biologisk mångfald är hotad.
    Palmolja eller PFAD får inte användas, då Svanen anser att det finns bättre förnybara alternativ för drivmedel. Läs mer om Svanens syn på palmolja 1).
    lever upp till sociala krav, som innebär att såväl råvaru- som drivmedelsproducenten ska respektera internationella konventioner, som till exempel FN:s barnkonvention.
    I den fossila delen så tillåter inte Svanen okonventionella fossila råvaror (skiffergas, skifferolja, tjärsand, kol).
    Läs mer om Svanens krav här.

  • Kraven skärps var 3-5 år utifrån nya vetenskapliga rön för att vara en garant för att konsumenten gör ett bra val för miljö och hälsa. Svanens krav är hårdare och mer omfattande än svensk lagstiftning, Hållbarhetslagen och EU:s Förnybardirektiv. Sverige har som mål att fordonsflottan ska vara fossilfri år 2030.

  • Palmolja och rester från palmoljans produktionskedja får inte användas i ett Svanenmärkt drivmedel. Oljepalmsodling kan medföra att regnskog har skövlats vilket får stor påverkan på blanda annat biodiversiteten och ger utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Svanen anser att det finns andra råvaror som är bättre till exempel restprodukter och avfall. Svanen vill driva utvecklingen mot nya råvaror och det pågår mycket spännande forskning för att utöka råvarubasen ännu mer till exempel att göra drivmedel av cellulosa och lignin från skogen.

  • Det stämmer att förbränning av bensin och diesel medför utsläpp av ohälsosamma utsläpp som kan påverka människors hälsa. Studier visar att det som påverkar utsläppen mest är fordonets teknik för avgasrening, betydligt mer än själva drivmedlet. Dessutom dominerar fortfarande antalet bensin- och dieselfordon i Sverige. Med ett Svanenmärkt drivmedel finns det möjlighet för konsumenter att minska sin miljöpåverkan. Allra bäst är förstås att begränsa sitt bilkörande, samåka och välja andra transportsätt som att åka kommunalt, cykla eller gå.

  • Idag räcker inte den förnybara råvaran till för att ersätta fossil naturgas och olja för hela det svenska drivmedelsbehovet. I Sverige står diesel står för 50 % av drivmedelsanvändningen då en stor del av dagens bilar och den tunga trafiken är dieselfordon. Det behövs alltså ett alternativ som är ett bra val för miljön för dessa fordon. Idag kräver Svanen därför mellan 30-50 % förnybart men genom det stänga kravet på växthusgasemissioner krävs att flytande drivmedel är ca 50 % förnybart. Svanen skärper kraven regelbundet och strävar mot att öka andelen förnybart i det Svanenmärkta drivmedlet. Sverige har som mål att fordonsflottan ska vara fossilfri år 2030.


  • För att du gör ett bra val för miljön, klimatet och din hälsa. Genom att den är Svanenmärkt garanteras ett helhetsgrepp över drivmedlets livscykel. Det klarar tuffa krav på energieffektivitet och klimatpåverkande gaser under hela dess livscykel. Preem Evolution Diesel+ består till 50 % av förnybar råvara, främst tallolja och animaliskt avfall. Det är restprodukter från skogsbruk och slakterier. Drivmedlet innehåller ingen palmolja eller andra rester från palmoljans produktionskedja (till exempel PFAD), som är förnybara men ej hållbara då de leder till skövling av regnskog. Ditt val innebär att du är med och driver på utvecklingen mot ett Sverige och en värld där andelen förnybara bränslen växer. På så sätt bidrar du till att nå globala hållbarhetsmål uppnås enligt FN-agendan Agenda 2030. Sverige har som mål att fordonsflottan ska vara fossilfri år 2030.

  • Se karta, från och med torsdag 24 juni

  • Nej

  • Skillnaden är att Preem Evolution Diesel+ innehåller 50 % förnybar råvara och Preem Evolution Diesel 30 %.
    1) Svanen och palmolja i drivmedel: Nordisk Miljömärknings har riktlinjer för hur palm- och sojaolja ska få användas i Svanenmärkta produkter. Kort kan dessa sammanfattas: I de produktgrupper där det finns alternativa råvaror och Svanen kan styra tillverkarna mot mer hållbara val utesluts användningen av palm- och sojaolja. Ett exempel är produktgruppen Drivmedel. Där finns alternativa förnybara råvaror som är miljömässigt hållbara. Nordisk Miljömärknings bedömning är bedömning är att hållbarhetsmärkningarna Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO) och Round Table on Responsible Soy (RTRS) inte ställer tillräckligt höga krav. Det gäller kraven på skydd av biologisk mångfald eller av andra ekosystemtjänster som till exempel. De brister även i efterlevnad av grundläggande internationella konventioner.