Svenska folket uppmanas gå tillbaka till skolbänken i Världens viktigaste klassrum

2016-05-18

I Sverige anses miljöfrågan vara en av de tre främsta utmaningarna just nu. Sju av tio menar att det är viktigt att leva hållbart och att begränsa miljöpåverkan i sin vardag.Samtidigt får hela nio av tio underkänt på Svanens diagnostiska prov i miljökunskap. Därför uppmanas nu alla svenskar att gå tillbaka till skolbänken – i Världens viktigaste klassrum.

I en ny undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Svanen fick hela 92 procent underkänt när deras miljökunskaper testades. Detta trots att svenska konsumenter tycker att det är viktigt att välja hållbart. Hela 70 procent av de tillfrågade anser sig göra miljö- och klimatmedvetna val i sin vardag. Nästan lika många (65%) tycker att det är viktigt att även arbetsplatser och skolor arbetar med hållbarhetsfrågor till exempel via sina inköp.

Många tar miljöfrågan seriöst och vi ser att det finns en vilja att förändra genom beslut i vardagen. Däremot är kunskapen alldeles för låg hos svenska folket. Därför startar Svanen nu Världens viktigaste klassrum och uppmanar hela svenska folket att gå tillbaka till skolbänken. Tillsammans med våra engagerande lärare vill vi belysa hur man med små vardagsförändringar kan rädda världen lite grann varje dag, säger Nancy Holm, kommunikationschef på Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanen och EU-Blomman.

Idag lanseras Världens viktigaste klassrum, ett digitalt klassrum där ett antal spännande personer delar med sig av sina idéer om en hållbar livsstil. Den första lärarstyrkan som antar utmaningen att utbilda svenska folket är: Saga Becker, Amanda Lundeteg, Simon Lussetti, Klas Eklund, Suad Ali och Maria Strømme.

Sverige är ett föregångsland när det kommer till miljöfrågor. Vi cyklar till jobbet, vi källsorterar och vi handlar ekologiskt. Men hur bra är vi egentligen, borde vi inte göra mer? Precis som i jämställdhetsfrågan måste vi jobba hårdare för att få till en förändring. Vi kan inte bara luta oss tillbaka och tänka att vi redan gör tillräckligt, oavsett om det handlar om jämställdhet eller miljö, säger Amanda Lundeteg, lärare i Världen viktigaste klassrum.

Världensviktigasteklassrum.se

#världensviktigasteklassrum

”Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23 mars - 5 april 2016 har sammanlagt 2028 intervjuer via internet genomförts med män ochkvinnor 18-74 år i Sverige”.

För mer information vänligen kontakta:
Anna Norberg, pressansvarig Miljömärkning Sverige
Anna.Norberg@svanen.se  0762 62 54 90

Om lärarna:

Amanda Lundeteg 31 år – Amanda Lundeteg är ekonom och vd för stiftelsen AllBright som arbetar för jämställdhet på ledande positioner i näringslivet. När organisationen TCO presenterade listan med framtidens 99 mäktigaste opinionsbildare kom Amanda Lundeteg på första plats.

Simon Lussetti 23 år – Simon Lussetti är en av Sveriges första videobloggskreatörer. Hans personliga och frispråkiga sätt har lett till att han idag har sammanlagt över 235 000 följare på diverse sociala medier.

Klas Eklund 64 år – Klas Eklund är en välkänd ekonom, författare och adjungerad professor som har skrivit flera böcker om tillväxt och klimatfrågor. Han har bl.a varit planeringschef på Finansdepartementet och rådgivare till både den svenska statsministern och ordföranden för EUkommissionen. Han är idag hållbarhetsekonom på banken SEB och listades nyligen som en av näringslivets viktigaste opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor.

Saga Becker 28 år – Saga Becker debuterade 2014 som skådespelerska i långfilmen Nånting måste gå sönder. Hon vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll och nominerades även till Rising Star Award vid Stockholms filmfestival 2014. Idag kämpar hon för allas lika värde och rätten att få vara den en är samt frågor som rör psykisk ohälsa och transaktivism.

Maria Strømme 45 år – Maria Strømme är civilingenjör och professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet och ledamot av både Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Hon är en av uppfinnarna bakom materialet Upsalite och det så kallade algbatteriet med nanostrukturen från cellulosan man hittar i en grönalg. Maria Strømme har prisats både för sin forskning och för sin förmåga att göra teknik begripligt för allmänheten.

Suad Ali 25 år – Suad Ali utsågs 2016 av Veckans Affärer till en av Sveriges Unga Supertalanger och vann i kategorin "Årets Opinionsbildare". Suad är även ny krönikör för Nordens största ledarskapstidning, tidningen Chef.