Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Stor succé för Svanenmärkta hus

Att Svanenmärka hus är populärare än någonsin. Nu är gränsen för 1 000 byggda Svanenmärkta bostads-enheter*) runt om i landet passerad. Och lika många till är redan under uppförande.

Ludvika, Växjö, Sandviken, Luleå. Listan över svenska kommuner med Svanenmärkta hus kan göras lång. Totalt står nu 1 118 bo-enheter – småhus, lägenheter, förskolor och äldreboenden – som uppfyller Svanens krav klara runt om i landet.

Svanen som kvalitetsstämpel och som enkelt och trovärdigt redskap att kommunicera miljöfördelar till de boende har visat sig attraktiv. Många stora byggbolag – NCC, Skanska, Veidekke, Familjebostäder i Göteborg, Peab och Strabag– har i dag licens för att bygga Svanenmärkta bostäder.

– Trots en traditionell bransch med ett flertal olika etablerade system har Svanen varit efterfrågad och framgångsrik. Våra heltäckande kriterier, vårt serviceinriktade licensieringsarbete och vårt starka varumärke har borgat för framgången, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

Och många fler är på gång. Flera av de bostadshus som byggdes under 1960- och -70-talet är i stort renoveringsbehov. Därför öppnar Svanen, i nästa version av miljökriterierna för hus, upp för att Svanenmärka renoveringen av en befintlig byggnad.

Men spaden har redan satts i jorden på många ställen i landet och just nu byggs det fler än 1 350 nya bo-enheter runt om i Sverige.

– Det är ett kärt nöje att ha så många ansökningar om Svanenmärkta hus att arbeta med för tillfället. Förutom intresset för att spara energi och leva klimatsmart, ser vi en ökad medvetenhet från konsumenter för en giftfri inomhusmiljö. Då det används cirka 50 000 olika material och kemiska produkter inom byggsektorn är det svårt och tidsödande välja rätt. Svanen gör jobbet åt dig, vi tillåter inga ämnen som kan vara cancerframkallande, reproduktionsskadliga eller giftiga, säger Svante Sterner.

Svanen ställer krav på byggprocess, material och energibehov. Hänsyn tas till miljön genom hela tillverkningsprocessen, från råvaror till färdig byggnad. Förutom låg påverkan på miljön och klimatet ska byggnaden också erbjuda en god inomhusmiljö.

*) En bostads-enhet = Med begreppet enhet avser vi antingen en lägenhet, en villa eller en förskola.

Var byggs det Svanenmärkt?

Se samtliga Svanenmärkta bostäder, färdiga och under uppförande, på vår karta

För mer information, kontakta:

Svante Sterner, verksamhetsområdeschef Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 – 55 55 24 52
E-post: svante.sterner@svanen.se

Martin le Grand, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 – 55 55 24 07
E-post: martin.legrand@svanen.se