Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Armbryterskan räddar världen genom kraftfull planering

Heidi Andersson, tillika Armbryterskan från Ensamheten och elvafaldig världsmästarinna, har ett fullspäckat schema. Tiden ska räcka till träning, föreläsningar och inte minst familjen: sonen Dante 3 år och maken, skidskytten Björn Ferry.

Hur gör du för att göra kloka val för miljön och bidra till att Rädda världen lite grann varje dag?

– Jag strävar efter att i allt jag gör välja det minst miljötärande alternativet. När jag handlar väljer jag Svanen, KRAV och Bra Miljöval eller köper begagnat. Dante har lärt sig känna igen märkningarna så man kan verkligen börja tidigt med att lära barn om hållbarhet. Jag försöker att inte handla prylar i onödan och kollar kylen innan och använder det jag har så jag slipper slänga mat.

Heidi bor i Storuman men har uppdrag över hela världen. Det krävs god planering för att kunna göra klimatsmarta val, något hon är mån om då hon även är klimatambassadör för Västerbotten. Men hur gör hon för att få ihop livspusslet? Att ta sig med tåg till Stockholm tar minst nio timmar effektiv restid.

– Ja, mitt svåraste miljöval är resorna. Ska jag till EM i armbrytning i Azerbadjan så är flyg det absolut smidigaste alternativet. Jag tycker det borde vara en självklarhet att miljö- och klimattärande verksamheter själva ska stå för sina kostnader som de faktiskt orsakar allas vår miljö och klimat och beskattas hårt, ett exempel är flygplansbränsle. Flyget betalar idag inte ens koldioxidskatt, vilket inte är rimligt. Om flyget beskattades, är jag övertygad om att det skulle det påskynda utvecklingen av bränslesnålare motorer och öppna upp för ny teknik. Hemma försöker jag cykla så mycket jag kan och har dubbdäck på cykeln vintertid så den funkar året runt.

– När jag väl reser försöker jag utnyttja tiden borta till så många möten som möjligt. Samt passa på att jobba under resorna. Jag älskar att samordna och strukturera, är verkligen en liten projektledare. Många möten går att genomföra på Lync eller Skype.

Vi vill i vår kampanj lyfta vikten av att använda grejer rätt; köper du miljömärkt tvättmedel så är det ju viktigt att dosera rätt, välja lägsta möjliga temperatur och tvätta fulla maskiner för att nå maximal miljönytta.

– Det är ju superviktigt. Min stora dröm är att bygga ett ekologiskt hus och när jag väl bor där måste jag ju leva och använda det rätt för att det ska minska min miljöbelastning.

Avslutningsvis – när får vi se dig i SVT:s program Miljöhjältarna igen?

– Vi har inget planerat men det kan bli en fortsättning, vi hade bra tittarsiffror. Det har varit en ära att få vara programledare för ett viktigt program med fokus vår framtid. "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vill du veta mer?

Följ Heidi på hennes blogg.