Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Smutsar ner trots kunskap - tvättar bilen hemma

Nio av tio vet att biltvättning leder till utsläpp av tungmetaller, olja, kemikalier och annat miljöskadligt. Ändå tvättar var femte bilen hemma på garageuppfarten eller gräsmattan.

Det visar en ny enkät från Bilprovningen som besvarats av 465 bilister. Bilprovningen är med i Svanens kampanj Rädda världen lite grann varje dag. Som ett led i deras arbete med att minska fordonens påverkan på miljön, vill Bilprovningen lyfta biltvättandets inverkan på miljö och hälsa:

– Vi vill tipsa våra kunder om hur enkelt de kan bidra varje gång de tvättar sin bil och därmed rädda världen lite grann varje dag. Åk till en riktig fordonstvätt där avloppsvattnet renas och allra helst till en miljömärkt biltvätt. På så sätt kan man undvika 90 procent av utsläppen. Välj alltid miljömärkta kemikalier och undvik att tvätta bilen hemma på gatan, säger Eva Morger, Bilprovningens kvalitets- och miljöchef.

När bilen tvättas hemma rinner smutsvattnet med tungmetaller och olja ut i dagvattenbrunnar och hamnar i sjöar och vattendrag. I vissa kommuner är det därför förbjudet att tvätta bilen hemma på tomten eller gatan. Bilprovningens enkät visar att varannan bilist inte känner till om det är tillåtet eller ej att tvätta bilen utomhus i den egna kommunen.

– Enkäten styrker det faktum att vi har en stor utmaning att sprida kunskap om hur biltvättande påverkar våra badsjöar och våra kroppar. Vissa tvättar bilen ihop med barnen och tänker inte på hur olja och partiklar hamnar på hud och i lungor. Barn har tunn hud och är extra känsliga. Därför är det utmärkt att en så kraftfull aktör som Bilprovningen informerar. Vi ser ett stort intresse från branschen, idag finns det 64 Svanenmärkta anläggningar runt om i Sverige, säger Anna Sundbaum, miljöhandläggare för biltvättar på Miljömärkning Sverige.

När du väljer en Svanenmärkt biltvätt minskar utsläppen av skadliga ämnen med upp till 90 % jämfört med tvätt hemma på gatan. 33 miljoner biltvättar ger upphov till utsläpp av 5,6 ton koppar, 11,3 ton zink, 1 800 kg bly krom och nickel och 41 kg kadmium om året. Läs mer här.

För mer information: Anna Sundbaum, 070-719 04 93, anna.sundbaum@svanen.se