Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt

Pär Holmgren. debattör, tidigare meteorolog på SVT, och författare, har nyligen gett ut boken "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt".

Pär vill lyfta det faktum att det kommer aldrig vara för sent för att göra så mycket som möjligt för att undvika framtida klimatförändringar och andra miljöhot. Det finns dessutom så mycket vi kan göra redan nu – inte minst här i Sverige.

Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag?
– Så lite som möjligt. Det vill säga jag köper inte onödiga saker och väljer de miljömärkta alternativen.

Vilka är dina utmaningar; vilka svåra val har du?
– Matvalen är ibland svåra. Jag äter mest vegetariskt, men på alla föreläsningsresor jag gör är det inte alltid lätt att hitta bra vegetarisk mat överallt i Sverige. Men allra svårast är pengarna på banken. Jag vill placera mina pensionspengar så att de garanterat inte investeras i fossil energi, men har än så länge inte lyckats med det.

Har du några bra tips på saker som är enkla att göra för att rädda världen lite grann varje dag?
– Var frågvis när du handlar saker. Fråga efter miljömärkta varor. Fråga hur de är tillverkade. Fråga energi och klimatrådgivaren i din kommun om vilka som är de bästa valen där du bor. Fråga på restaurangen varifrån maten kommer och hur den är producerad. Det är enkla frågor att ställa. Däremot kan frågorna ibland vara svåra att svara på.

#räddavärlden