Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Bröderna Fraimans tvätteri minskade klimatutsläppen med 75%

När Bröderna Fraimans tvätteri I Bålsta skulle Svanenmärka verksamheten minskade de sina CO²utsläpp med mer än 75 %; från 126 ton CO²/år till 23 ton CO²/år.

– Det är väldigt positivt attMälardalsregionen förstärks med ytterligare ett Svanenmärkt tvätteri. Det finns stora miljö, klimat- och hälsovinster att göra i tvätteribranschen, som omsätter tre miljarder kronor årligen i Sverige, säger Per Sandell, handläggare för tvätterier på Miljömärkning Sverige.

Bröderna Fraimans tvätteri är ett familjeägt tvätteri i Bålsta som ägs och drivs av bröderna Denny och Ronny Fraiman. Deras far startade med en kemtvätt i Vallentuna och tvättade åt lokala restauranger. När bröderna tog över år 2000 hade de två maskiner som klarade 16 kg/tvätt var. 14 år senare har de 65 anställda och tvättar 1500 ton/år. Tvätteriets kunder, som i flera fall är Svanenmärkta hotell, krävde att deras tvätteri skulle ha Svanen.

– Svanen ger oss konkurrensfördelar mot våra kunder, vi har flera Svanenmärkta hotell som efterfrågar Svanen. Svanen är för oss en kvalitetsmärkning som visar att vi arbetar seröst med miljö- och klimatfrågan och har bra arbetsförhållanden, säger Ronny Fraiman.

I kriterierna för tvätterier/textilservice ställer Svanen krav på dels energianvändning, dels utsläpp av klimatgaser. För att bli mer energieffektiva flyttade Bröderna Fraimans in i helt nybyggda lokaler och satsade på en ny maskinpark För att klara Svanens krav om utsläpp av klimatgaser var de även tvungna att byta bränslekälla – från eldningsolja till bioolja, de valde 100% RME, RapsMetylEster.

Arbetet med att bli Svanenmärkt handlar inte bara om ny teknik utan om att personalens har förbättrat sitt arbetssätt.

– Personalen arbetar mer effektivt och hushållar med kemikalier och energi, de sätter till exempel inte på halvfulla maskiner, de stänger av pannan på natten så den inte står och drar el i onödan, berättar Ronny Fraiman.

Svanen ställer även krav som innebär att är att vattenförbrukningen begränsas. Kemikalier som kan orsaka cancer eller fertiliteten får inte användas.

Läs mer om Svanens krav på tvätterier/textilservice

För kommentarer: Ronny Fraiman, 070-099 13 92 eller ronny@fraimans.se,
Denny Fraiman, 070-746 98 00, denny@fraimans.se,
Per Sandell 08-55 55 24 35, per.sandell@svanen.se 

Fakta: CO²-faktorn för eldningsolja är 280,8 g/kWh medan den för bioolja är 0. Tvätteriets utsläpp av koldioxid kommer därför endast från den el som de förbrukar.

För mer information: Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige, 0762-62 54 90, 08- 55 55 24 13,  anna.norberg@svanen.se.