Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Handlingsplan för hållbart nordiskt byggande

Brist på nordiskt samarbete och alltför olika lagar och regler i Norden försvårar för hållbart byggande och hämmar utvecklingen av ny teknik. Idag kan ett hus använda tre gånger så mycket energi, beroende på om det står på den danska eller svenska sidan av Öresund, på grund av att beräkningsmodellerna är alltför olika¹.

Det blir dyrt med nationella skillnaderna i byggregler; merkostnaden är 360 miljoner SEK enbart i Sverige vad gäller nybyggnation². Det kostar också med dålig inomhusmiljö för nordborna, som vistas inomhus 80 % av tiden. Byggrelaterad ohälsa kostar idag 4 miljarder SEK/året bara i Finland³.

– Vi vill förändra dagens ohållbara situation med så vitt skilda förutsättningar. Det försvårar för byggföretag, som agerar på den nordiska marknaden att arbeta effektivt och styra mot miljö- och klimatmål, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel.

Han har därför tillsammans med Anna Forsberg, chef Gröna affärer, Skanska Sverige, Johnny Kellner, miljö- och klimatstrateg Veidekke Sverige, Mattias Lundgren, vd NCC Boende, sammanställt en handlingsplan där de pekar ut viktiga områden för ett ökat nordiskt samarbete kring hållbart byggande.

Handlingsplan för ett hållbart byggande i Norden :

  1. Nordisk harmoniserat av modeller att beräkna energianvändning kWh/m2/år.
  2. Nordisk harmonisering av modeller för att beräkna primärenergifaktorer.
  3. Nordisk harmonisering av energideklaration av nybyggda hus.
  4. Långsiktig färdplan med mål för minskad energianvändning.
  5. Ökat kunskapsutbyte och forskning i Norden.
  6. Nordisk byggmaterialbank för giftfritt boende.
  7. Krav på ökad spårbarhet och mätbarhet av byggmaterial; ”loggbok”.
  8. Fungerande incitament för uppföljning av kommunala byggkrav.

– Politiker och beslutsfattare måste agera för en mer enhetlig nordisk arena och en långsiktig färdplan för minskad energianvändning. Här i Sverige riktar vi uppmaningen till bostadsminister Stefan Attefall - riv hindren för ett hållbart byggande och sikta på att Norden ska bli världsledande! säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

För kommentarer: Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige,
070 - 832 32 25.

Svanenmärkta hus klarar tuffa krav på energianvändning och hälsosamma byggmaterial: Läs mer här.

Källor:
1)Resultatet för ett hus i Danmark blir med danska indata 24 kWh/m2 och år om huset placeras i ett klimat motsvarande Lunds. Med svenska indata blir resultatet 72 kWh/m2 och år för samma hus beläget i Lund. (källa: Kellner, miljö- och teknikchef Veidekke, 2014)

2) Nordic Innovation, Nordiska rådets utskottsförslag A 1588/näring).

3) Revisionsutskottets betänkande, 1/2013 rd (Fi) Fukt- och mögelproblem i byggnader ReUB 1/2013 rd — Ö 5/2013 rd

 För mer information: Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige, 0762 - 62 54 90, 08 - 55 55 24 13,   anna.norberg@svanen.se