Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Debattartikel Dagens Samhälle: Dags att skapa nya allianser för hållbara upphandlingar

För första gången går representanter för tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet samman och uppmanar offentliga beslutsfattare och inköpare att ställa om till en medveten och modern upphandling. I dag fredag publiceras nya EU-regler som ger möjligheter att ta större hänsyn till både miljön och sociala aspekter när varor och tjänster köps för skattemedel.


Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige AB.
Vi tycker att det är hög tid att agera för att vi ska kunna nå utmaningar som nationella miljömål, klimatmål och globala fattigdomsmål. De som vinner valet i höst har ett stort ansvar att på allvar börja styra mot en hållbar utveckling. Därför vill vi gemensamt uppmana dig, som är politiker och tjänsteman, att sätta mål för att år 2020 ska 50 procent av alla upphandlade produkter i offentlig sektor vara märkta med tredjepartscertifierade miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar.

Nuvarande upphandlingsregler, lagen om offentlig upphandling (LOU), har inte underlättat att ta hänsyn till miljön och till sociala aspekter. Istället har det krävts sakkunskaper kring enskilda krav inom områden som miljö, kemikalier, sociala aspekter och energi för den specifika produktgruppen, samt för att klara uppföljning av kraven.

Men nu finns det möjligheter. Det nya EU-direktivet om utvecklad lagstiftning för upphandling öppnar upp för att ställa krav som direkt hänvisar till miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar. Genom att ställa krav på tredjepartcertifieringar får du som beställare en bredd av hållbarhetskrav, sakkunskap, spårbarhet och en oberoende uppföljning av kraven - det ingår i märkningen. Använd oss. Vi är effektiva verktyg som bidrar till att klara av vår tids tre stora utmaningar som handlar om att:

  1. Nå de nationella Miljökvalitetsmålen år 2020. Sveriges miljökvalitetsmål beskriver vad som är hållbart på lång sikt och är ett löfte till framtida generationer om frisk luft, hälsosamma livsmiljöer och rika naturupplevelser. Prognosen för att nå samtliga mål ser mörk ut.
  2. Nå Klimatmålen år 2050. Sverige ska år 2050 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Det handlar dels om att fasa ut fossila drivmedel och bränslen, dels att energieffektivisera. I dag ökar de globala utsläppen av växthusgaser.
  3. Nå målet om en rättvis och global utveckling. En rättvis handel genom offentlig upphandling gör det möjligt att förbättra arbets- och levandsvillkor för miljontals människor i länder med utbredd fattigdom. Hela samhället ska bidra för att nå detta mål.

Våra fyra konkreta uppmaningar blir därför:

  1. Modernisera din organisations upphandlingspolicy. Utbilda personal.
  2. Skapa allianser över partigränser för att säkra långsiktighet i upphandlingsarbetet.
  3. Ställ krav som direkt hänvisar till tredjepartscertifierade miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar.
  4. Framhäv kvalitet, miljö, innovation och sociala aspekter som viktiga vid kontrakt.

Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel, tel: 08 - 55 55 24 04
Eva Eiderstrom, chef Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen
Magdalena Steijffert, generalsekreterare Fairtrade
Lars Nellmer, vd KRAV
Minna Epps, verksamhetschef MSC Östersjöregionen
Sören Enholm, vd TCO Development