Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Vinnaren av Svanens konsttävling visas i kulturhuvudstaden Umeå

Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014 och staden sjuder av evenemang. Ett av dem är en utställning med textilkonstnären Lina Sofia Lundin, vinnare av Svanens konsttävling Nordic Art Insight.

Lina Sofia segrade med installationen Färgningsmanifestet/The Expanded Field of Composting. Förstapris var 100 00 SEK samt möjligheten att få visa sitt verk i Umeå.

Daily Dyes heter den utställning som Lina Sofia visar på Ljusgården i Umeå Stadsbibliotek. Lina Sofia fortsätter sin utforskande resa om den naturliga färgningens möjligheter och visar på den konventionella färgningens ödesdigra konsekvenser för människa och miljö.

Vad har Svanen med konst att göra?

Konstnärer har i alla tider påverkat samhället och fått människor att öppna ögonen för nya utmaningar. Vi ville utmana dagens konstnärer att ge sitt bidrag till debatten om vår konsumtion, då vi saknade deras närvaro i diskussionen. Därför arrangerade vi konsttävlingen Nordic Art Insight. Det är väldigt spännande att se hur Lina Sofia för diskussionen om en hållbar textilproduktion vidare i Umeå,  säger Anna Norberg, projektledare Nordic Art Insight. 

Målet med Nordic Art Insight var att få ta del av konstverk som engagerar, roar och oroar. Precis som miljömärkningen fungerar för andra produkter skulle hela den konstnärliga processen beskrivas ur ett kretsloppsperspektiv; från råvara till avfall och återvinning. Idag finns material som inte hör hemma i ett kretsloppssamhäll som kadmium, en tungmetall som orsakar stora hälso- och miljöproblem och som fortfarande är tillåten i oljefärg,

Bidrag från hela Norden

Svanen bjöd in yrkesverksamma konstnärer bosatta i Norden samt studenter vid konstskolor/konsthögskolor att delta.   En jury utsåg därefter sex finalister varpå allmänheten röstade fram en vinnare. På www.artnordic.org kan du läsa om övriga finalister och kolla in samtliga bidrag.

Utställningen Daily Dyes är öppen lör 8 feb - sön 23 mars.  

Läs mer om Daily Dyes

Läs Lina Sofias Lundins Färgningsmanifestet/The Expanded Field of Composting