Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. V-TAB:s anläggning i Backa är först med att klara Svanens skärpta krav för tryckerier

För femte gången har Svanen skärpt sina krav för tryckerier och 200 anläggningar måste nu ompröva sin licens. V-TAB:s anläggning i Backa, Göteborg, är först i Sverige med att klara de nya tuffare kraven.

– Det känns jättebra att vi var först ut. Vi vill gärna gå i bräschen när det gäller att arbeta med miljöfrågor, säger Bengt Larsson, kvalitets- och miljöchef på V-TAB AB.

V-TAB har arbetat strategiskt med att minimera sin miljöpåverkan de senaste åren. Förutom att alla deras anläggningar är Svanenmärkta och certifierade med ISO14001, har flera av dem egna vattenreningsverk, för att återanvända vattnet i processen, och slippa utsläpp till avlopp. Även VOC-utsläppen (lättflyktiga organiska föreningar) har minimerats.

Ett Svanenmärkt tryckeri tar ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete. Förutom tuffa krav på energi och hälsoskadliga ämnen ställs krav på pappersråvaran, en Svanenmärkt trycksak får inte innehålla papper som kommer från skyddsvärd skog.

– I de nya kriterierna har vi framför allt sett över kraven för energi. Här finns både stora miljömässiga och ekonomiska vinster att hämta hem för tryckeriet, säger Ingela Hellström, verksamhetsområdeschef på Svanen.

Läs mer om Svanenmärkta tryckerier