Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Hälsa och hållbarhet för medveten möbelkund

Svanen har skärpt sina krav för möbler och inredning och idag har 484 varor rätt att bära märket. Intresset för att skapa en giftfri miljö växer.

Svanen är Norden största miljömärke för möbler och inredning och den enda oberoende miljömärkningen; Svanen  drivs utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen. För att styra utvecklingen mot ett hållbart samhälle ser Svanen kontinuerligt över sina krav. Då måste alla företag pröva sina produkter mot de nya kraven och ansöka om en ny licens. Klarar de inte kraven, ingen licens. De nya kraven för möbler och inredning innebär bland annat en skärpning av vilka kemikalier som får ingå. Målet är att fasa ut kemikalier som är skadliga för miljö och hälsa.

– Hälsa är en viktig parameter för möbelkunden idag. Man vill kunna slappna av i soffan utan att behöva oroa sig för till exempel flamskyddsmedel. Särskilt barn är känsliga för exponering av kemikalier då de har tunn hud och vi märker ett stort intresse från förskolor och skolor för vår märkning, säger Leif Lång, handläggare för möbler och inredning på Miljömärkning Sverige.

Svanen är ett Typ 1 märke, vilket bland annat innebär att kraven kontrolleras av en tredje part och kraven höjs succesivt för att möblerna alltid ska vara det bästa valet ur miljö- och hälsosynpunkt. Svanen ställer även krav på kvalitet, hållbarhet och återvinning; möblerna ska vara lätta att plocka isär och återvinna.

– Svanenmärkta möbler och inredningar är bra val för den medvetne och moderne kunden som vill ställa om från slit- och släng till hållbara inköp, säger Leif Lång, handläggare för möbler och inredning på Miljömärkning Sverige.

För kommentarer:

Leif Lång, miljöhandläggare för möbler och inredning på Miljömärkning Sverige, 0769 – 426 458.

För mer information:

Anna Norberg, presskontakt på Miljömärkning Sverige, 0762-62 54 90, 08- 55 55 24 13,  anna.norberg@svanen.se.

Läs mer om Svanens nya krav för möbler