Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Första Svanenmärkta värmeljusen

Nu när det första värmeljuset  i världen klarat Svanen krav är det läge för miljömärkt höstmys utan dåligt samvete för klimatutsläpp och resursslöseri.  

Svanenmärkta ljus bidrar inte till växthuseffekten, då de tillverkas av stearin, som är en förnybar råvara. Det till skillnad från ljus av paraffin, en fossilbaserad råvara som ger ett tillskott till av koldioxid till atmosfären.  Värmeljuset Reluminus Refillsystem är återanvändningsbart; det är enkelt att ta isär, glascylindern är lätt att göra ren och ljuspuckar finns att köpa som refill.   

– Det ska vara enkelt för människor att göra rätt och här har vi en smart konstruktion i snygg design, säger Björn Simons, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige.

 De traditionella engångs-värmeljusen har ljuskoppar som består av aluminium.  De är svåra att samla in och återvinna, vilket leder till resursslöseri. Totalt förbrukar svenskarna 300 miljoner värmeljus/år, vilket kräver 225 ton aluminium/år (AluPro Nordic). Uppskattningsvis samlas mindre än hälften in till återvinning (Källa: FTI).

– Vi valde att Svanenmärka ljusen då 96 % av svenska konsumenter känner till Svanen. Svanen är för oss ett kvitto på att Reluminus Refillsystem klarar tuffa miljö- och hälsokrav, säger Ronny Hjelm, vd på Refillsystem AB i Oxelösund. Han och Hugo Lundkvist är entreprenörerna bakom värmeljuset.

Reluminus Refillsystem säljs hos Clas Ohlson i Sverige, Norge och Finland samt hos andra mindre återförsäljare.

– Clas Ohlsons butiker var det självklara valet, då dess grundare är en förebild för oss. Han var en sann entreprenör, som har jobbat med många innovationer genom åren, säger Ronny Hjelm, vd på Refillsystem.

För kommentarer:

Björn Simons, miljöhandläggare, Miljömärkning  Sverige,  08-55 55 24 06.

Ronny Hjelm, vd Refillsystem 070-640 96 76.

Presskontakt: Anna Norberg, Miljömärkning Sverige, 0762- 62 54 90.