Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Första Svanenmärkta seniorboendet i Norden

Enköpings hyresbostäder har invigt det första Svanenmärkta seniorboendet i Norden. 19 tvårumslägenheter som uppfyller Svanen tuffa krav på energieffektivitet och sunda materialval

Vi träffar Gerty och Rolf Carlsson som visar upp sin tvåa med vacker utsikt och nära till service och torget i Enköping.

– Förutom att det är Svanenmärkt så är det även rökfritt i huset, berättar Gerty nöjt.

Carina Johansson
Carina Johansson, förskolechef Wåga Wilja
Huset kommer att rymma flera generationer för på första våningen finns Sadelmakarens förskola Wåga & Wilja.  Det bjuds fina möjligheter för hyresgästerna att samutnyttja lokalerna. På kvällar och helger kan seniorerna låna förskolans matsal och ateljéer till fest och kurs.

Sadelmakarens förskola Wåga &Wilja  är den andra förskolebyggnaden i Sverige som byggs för att klara Svanens kriterier.  I januari 2104 öppnas dörrarna för 60 barn, till hösten väntas 100 barn. Wåga & Wilja satsar mycket  på barnens egna skapande och på rymliga ateljéer. Förskolan förfogar  över1000 kvadratmeter så det finns gott om utrymme för skapande. All mat lagas på plats med fokus på ekologiska råvaror och en färgglad lekplats pryder innegården.

– Det känns fantastiskt att få verka i så här fin miljö och därför extra viktigt att förvalta hela konceptet. Vi märker att det finns ett jättestort intresse från föräldrar kring att ge barn det bästa vad gäller en giftfri miljö, säger Anki Wallman, Wåga & Wilja.

Det är första gången som Enköpings hyresbostäder låter bygga Svanenmärkta bostäder. Nästa etapp i kvarteret Sadelmakaren består av 190 Svanenmärkta lägenheter. När kvarteret Sadelmakaren är fullt utbyggt vid årsskiftet 2016/2017 kommer Enköping att ha 354 nya, centralt belägna hyreslägenheter.

– Vi vill ha en märkning som konsumenter känner igen och som ställer tuffa krav, därför valde vi Svanen, säger Hans Haegermarck, styrelseordförande Enköpings hyresbostäder.

Tillsammans med Thomas Lundmark, vd Enköpings hyresbostäder tog han emot ett diplom från Svanen och klippte bandet inför inbjudna politiker och tjänstemän från kommunen.

PEAB bygger på uppdrag av Enköpings hyresbostäder. Det är premiär för PEAB att bygga med Svanenlicens.

– Nu har vi byggt kunskap och erfarenhet om att bygga med Svanen, så vi har den kompetensen när den efterfrågas, säger Anders Björner projektchef PEAB Bostad.