Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Färgningsmanifestet vinner Svanens konsttävling

Lina Sofia Lundin tar idag emot priset på 100 000 SEK som vinnare i Svanens konsttävling Nordic Art Insight. Priset delas ut på den nordiska hållbarhetskonferensen Medskapandets konst i Umeå.

FärgningsmanifestetLina Sofia Lundins vinnande konstverk Färgningsmanifestet – The Expanded Field of Composting, är en installation med textil och tillhörande skrift, Färgningsmanifestet.   

– Att vinna Svanens konstpris är en fantastisk chans att få sprida budskapet om naturlig färgning, och visa på att det kan finnas ett samband mellan mat och kläder. Genom Nordic Art Insight får konsten en plats inom hållbar utveckling. Inom varje område är det viktigt att ha ett livscykelperspektiv och reflektera över våra ekologiska fotavtryck, säger Lina Sofia Lundin.

Lina Sofia ställer frågan: Kan naturlig färgning användas i större skala och på så sätt minska textilindustrins miljöbelastning? Färgningsmanifestet är en resa mellan komposten hemma i lägenheten och textilfabriken i Indien.

Lina Sofia Lundin– Naturlig textilfärgning blev en del av min egen livscykel; maten kopplade jag samman med kläderna jag hade på mig. Jag har inspirerats av Mahatma Gandhis tysta protest och Färgningsmanifestet är min egen protest mot alla farliga kemikalier som används i den konventionella textilproduktionen – som är en av de smutsigaste industrier i världen, säger Lina Sofia Lundin.

”Ett konsekvent undersökande projekt som går på djupet med ett av textilproduktionens problem” enligt juryn som i juli utsåg sex finalister. Därpå var det folkets röst; röstning via nätet, som utsåg vinnaren.

– Med Nordic Art Insight vill vi utmana konstnärer att ge sitt bidrag till debatten om hur vi kan nå en hållbar konsumtion, de har varit alltför osynliga hittills. Det är viktigt att vi får deras hjälp, då vi lever i ett samhälle som styrs mycket av bilder, säger Anna Norberg, projektledare för Nordic Art Insight.

Temat för Svanens konsttävling Nordic Art Insight var hur vi kan nå en hållbar konsumtion som tar hänsyn till klimat- och miljömål och delar rättvist på jordens resurser. Konstnären skulle också ur ett miljöperspektiv beskriva hur verket är framtaget, till exempel vilka material som använts. Vinnaren kommer även att visas upp under Umeå Europas Kulturhuvudstad 2014.

Kontakt:

Lina Sofia Lundin 070- 295 31 36
Anna Norberg, Svanen, 08-55 55 24 13, anna.norberg@svanen.se