Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Hållbar konsumtion i Almedalen

Du, EU eller marknaden? Vem bär ansvaret för en hållbar konsumtion? Hur många prylar tål vår planet? Att ställa om till en hållbar konsumtion brådskar, det är konsumtion som utgör mer än hälften av EU:s sammanlagda BNP.

- Vi har som konsument en enorm makt, och ställer vi om till en hållbar konsumtion får vi renare städer och ett mer attraktivt liv, menar Connie Hedegaard, EU:s klimatkommissionär. Att välja miljömärkta varor och tjänster är en viktig del av konsumentmakten.

En av utmaningarna för en hållbar konsumtion är att påverka de intressegrupper och politiker som inte känner att de har nytta av en förändring utan vill köra på med ”business as usual”, menade Connie Hedegaard.

Men politiker måste sätta mer tydliga mål och visa ett starkt ledarskap, menar Oksana Mont, professor i hållbar konsumtion. Idag finns ingen vardagsarkitektur för att göra hållbara val, visar hennes forskning.

Hon fick medhåll av Johan Rockström, chef Stockholm Resilience Centre, som ansåg att klimatkommissionären delvis frigjorde sig från frågan om styrmedel för en hållbar välfärdsmodell. 

I panelsamtalet medverkande även: Anders Wejryd, ärkebiskop Svenska Kyrkan,  Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige AB. Moderator var Johan Kuylenstjerna, vd Stockholm Environment Institute.