Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Finalist nummer 5 – Lina Sofia Lundin

Lina Sofia Lundin tävlar med konstverket ” Färgningsmanifestet - The Expanded Field of Composting”. Lina Sofia bor i Göteborg, hon är utbildad textilkonstnär och arbetar främst med textilier.

FärgmanifestetVad vill du ta upp/peka på med ditt konstverk?
Det här är min färgningsresa. Från Sverige i väst till Indien i öst, och tillbaka. Verket förkroppsligar mina erfarenheter då naturlig textilfärgning blir en del av min egen livscykel. Maten är sammankopplad med kläderna jag har på mig, frukternas och grönsakernas skal, resterna från middagen, den kvarglömda lunchlådan. Komposten. Jag har inspirerats av Mahatma Gandhis tysta protest och det här är min egen protest mot alla kemikalier som används i konventionell textilproduktion – en av de smutsigaste industrier i världen.

Vilken teknik har du använt?
Hösten 2012 genomförde jag en Minor Field Study i Indien för att lära mig mer om naturlig färgning och hållbar textilproduktion. Jag arbetade tillsammans med hantverkare i Himalayas Kumaonregion och fick kunskap om vilka växter som används för att färga tyg och färgrecept. Nu när jag har återvänt hem har jag undersökt möjligheten att utvinna färg från matavfall och därigenom ge nytt liv till gamla kläder. Arbetet blev till en installation bestående av färgade kläder och en 32 sidor lång bok – färgningsmanifestet.

Min konstnärliga process handlar om att ifrågasätta masskonsumtion och att hitta nya sätt att tackla globala miljöfrågor. Det som börjar i ett problem fortsätter ofta med oändliga nya frågeställningar. Jag ser mitt konstverk som en konstant aktivitet och som en dialog där jag har möjligheten att ändra både mitt eget- och andras sätt att tänka.

Lina Sofia LundinVarför är du med i Nordic Art Insight?
Att hållbar konsumtion har fått en roll i konstvärlden genom Nordic Art Insight gör mig väldigt glad. För mig är tävlingen ett perfekt sätt att sprida mitt budskap om naturlig färgning och att göra kopplingen mellan mat och kläder tydlig.

Vad gör du själv i din vardag för att leva mer hållbart?
Min konstnärliga gärning handlar om hur jag kan leva på ett mer hållbart sätt. Min vardag präglas av ett holistiskt synsätt där textilier, kläder, saker och självklart mat och rumslighet är viktigt. Jag försöker ofta utmana mina rutiner på olika sätt – vissa blir teman i mitt konstnärliga arbete, till exempel när jag färgar kläder med material från komposten eller när jag undersökt samarbetande konsumtion. 2009 satte jag upp ett interaktivt uppträdande vars mål var att skapa en plattform för en diskussion om kläder, mode och hållbarhet. Det utvecklades till ett kläd-bibliotek, Lånegarderoben, som nu drivs av en hängiven grupp människor i Midsommarkransen, där jag själv ingår.

 Läs mer om Lina Sofia på www.linasofialundin.com