Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Hållbart byggande med Sabo och Skanska

När Sabo bjöd in till Söderköping var intresset stort från landets kommunala bostadsbolag, närmare 100 byggansvariga reste till den lilla staden vid ostkusten. Sara Bergman från Miljömärkning Sverige berättade om hur Svanen är ett bra val för miljö och hälsa.

–Svanenmärkta hus är energieffektiva och har en god inomhusmiljö. Dessutom är vi Nordens officiella miljömärke och känns igen av 96 % av svenska konsumenter. Därför ger Svanen ett mervärde för er beställare, säger Sara Bergman.

Det byggs Svanenmärkta hyresrätter runt om i hela Sverige: Kungälv och Ludvika är de senaste på listan och i augusti kommer den första Svanenmärkta förskolan att stå klar i Annedal i Stockholm.

Sara Bergman tipsade om hur man lyckas i upphandlingen:
–Ställ krav på produkten, inte leverantören och begär att Svanens kravnivå eller motsvarande ska uppfyllas.

Svanenmärkta hyreshus i Skanskas regi var en av tre vinnare i Sabos:s stora upphandlingstävling Kombohus plus, som konferensen i Söderköping handlade om. Det innebär att även mindre kommuner kan bygga miljömärkta bostäder till ett rimligt pris. Syftet med Sabos upphandlingstävling var att öka bostadsbyggandet och underlätta för kommunerna vid upphandling.

Idag råder bostadsbrist i de större städerna och Sverige är sämst i Norden på att bygga, i Finland byggs det tre gånger så mycket. En av orsakerna är att det saknas resurser vad avser bygglovshandläggning i 80 procent av landets kommuner. I samband med bygglovshanteringen måste alla kommuner granska om typhusen uppfyller de nationella byggreglerna.

–Sabo har föreslagit socialdepartementet att typhusen kunde granskas en gång, för att därefter vara godkända vad avser byggreglerna. Att välja ett redan typgodkänt hus, som dessa Svanenmärkta hus, skulle innebära att bygglovsprocessen blev kortare, billigare och tryggare, säger Petter Jurdell, enhetschef för fastighetsutveckling på Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, som är bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag.  

Johan Johansen, chef konceptutveckling på Skanska,  berättade om en av framgångsfaktorerna bakom hur man snabbt bygger kostnadseffektiva och Svanenmärkta bostäder: 
–Att sänka kostnader innebär att ha en gemensam förståelse för helhetsperspektivet; dvs kundens betalningsförmåga, lämpliga funktionsval utifrån behov- och lagkrav, samt möjliggörandet av upprepningseffekter i själva byggprocessen.  

–Kvalitet- och miljöfrågor står högt på agendan hos oss och att vi nu kan erbjuda kostnadseffektiva Svanenmärkta hem på sex månader är ett viktigt steg på vägen, säger Johan Johansen, chef konceptutveckling på Skanska.

Skanskas Svanenmärkta typhuskoncept Moderna Hus finns i sex olika designversioner, vilket ger ökad flexibilitet för beställaren. I Söderköping har Skanska byggt hustypen Kristina, där alla de sexton lägenheterna har blivit uthyrda direkt. Skanska har även uppfört Boklok- hus, ett koncept i samarbete med IKEA, och enplansradhus till det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden. 

På bilden: Per-Olof Satrell, Skanska Johan Johansen, Skanska, Sara Bergman, Svanen, Karin Baljeu Djurback, Skanska

Läs presentationerna från Sabos konferens

Läs mer om Kombohus plus-tävlingen