Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkta hyreshus med hållbar stenkonst

Nu har Kungälvsbostäder i Ytterby invigt sitt första Svanenmärkta hyreshus med 28 lägenheter fördelat på två byggnader. På innergården finns ett spännande konstverk som även det har miljöprofil.


Nu är Kungälvsbostäders första Svanenmärkta hyreshus, Skanskas koncepthus Frida, invigt.
Ett Svanenmärkt hus byggs med tuffa miljö- och hälsokrav på byggmaterial och är energieffektiva. Byggtiden var rekordkort, bara 271 dagar. Det är Skanska som är byggherre med sitt typhuskoncept Frida.

När Svanen före byggstart pratade med Bo Genvad, vd på det kommunala bostadsföretaget Kungälvsbostäder, berättade han att det inte blir dyrare att bygga Svanenmärkt.

Har det tillkommit några kostnader?
– Min samlade känsla är att ett Svanenmärkt hus inte kostar mer är produktion på vanligt sätt. Det kommer att bli väldigt spännande att följa kostnaderna under det närmaste året och även höra hyresgästernas åsikter när de bott där ett tag, säger Bo Genvad.


Bo Genvad.
I ett nybyggt hus finns det alltid saker att trimma in och det kan ta ett par månader innan allt fungerar perfekt.

– Det som har tillkommit i kostnader sedan i somras är att vi installerat FTX-ventilation vilket för vår del ökade kostnaden med 1 Mkr. FTX innebär att vi får lägre energiåtgång och livscykelkostnaden blir lägre. Vi får också nöjdare hyresgäster, säger Bo Genvad.

Svanens medarbetare på västkusten Ingvor Svensson var med vid invigningen.


Ingvor Svensson.
– Det är väldigt kul att få ta del av den helhetslösning Kungälvsbostäder har skapat med boendet och som gör det möjligt för deras hyresgäster att lättare välja ett miljöanpassat liv, säger Ingvor Svensson, Miljömärkning Sverige.

Till exempel är det nära till kollektivtrafik för de som pendlar in till Göteborg. Det finns bra möjligheter att källsortera avfall. Fönsterbänkarna består av den lokala råvaran bohusgranit och på innergården skymtar ett konstverk i samma material. Det är skulptören Ivana Machackovas konstverk "Schackbräde" – en skulpturgrupp i bohusgranit och svart diabas som pryder gården. Det är material som har en lång livslängd, är slitstarkt och underhållsfritt.


Ivana Machackova
– Min verkstad ligger nära stenbrottet, så det blir inga långa transporter. Vid tillverkningen används inga kemikalier. Restprodukterna är stenmjöl som återförs till marken som gödsel och skrotsten som jag brukar använda för ytterligare konstverk. Skrotsten som blir över krossas på stenbrottet till grus och säljs som byggmaterial, berättar Ivana Machackova.

Hållbar konst, för hållbart byggande – grattis Kungsälvsbostäder ni har verkligen kopplat ett helhetsgrepp.

Läs mer om Svanenmärkta hus