Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Städning till ett hållbart pris

Almega Serviceentreprenörernas har granskat 1 225 offentliga städupphandlingar (Branschrapport 2013). Granskningen visar att 96 procent av upphandlingarna har gått till de företag som erbjudit lägsta pris. De som vunnit upphandlingar har lämnat anbud på mindre än 200 kr/timme.

– Vi är bekymrade över den bristande insikt från offentlig sektor om att betala rätt pris för städtjänster, som Almega Servicentrepreörernas granskning visar. Om man inte ens vill betala 200 kronor/timmen går det inte att få sina lokaler städade av personal som får schyst lön och bra arbetsvillkor. Det är ett svek mot de som städar och de som får smutsig vardagsmiljö, till exempel barn i skolan, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd, Miljömärkning Sverige.

Det är också ett svek mot alla de företag som arbetar ambitiöst för att skapa bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö för sin personal. Ett exempel är de Svanenmärkta städföretag som finns idag i Sverige.

Svanenmärkta städtjänster uppfyller tuffa krav på hälso- och miljöaspekter, som till exempel vilka städkemikalier som används och att de doseras rätt.  Det leder till renare sjöar- och vattendrag, minskad klimatbelastning och en mer hälsosam arbetsmiljö. Svanen ställer också etiska krav och kräver till exempel kollektivavtal och momsregistrering för att motverka illegal arbetskraft.

– Vi tycker att det är hög tid att den offentliga sektorn visar att de är ett gott föredöme och upphandlar från seriösa företag istället för att stirra sig blinda på lägsta pris vid upphandling. Varför ska inte skattemedel användas för att främja en hållbar utveckling och bättre arbetsvillkor? Hur ska vi kunna nå miljö- och klimatmål i Sverige om inte de förtroendevalda politikerna på allvar ställer krav på upphandling? säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd, Miljömärkning Sverige.

Enligt de beräkningar som redovisas i rapporten behöver en skoltoalett städas 3 gånger per dag för att uppnå samma hygienstandard som en toalett i kontorsmiljö. Det är inte möjligt med upphandlingar som går på lägstapris.

– Ett kortsiktigt tänkande med lägstapris leder till en smutsig miljö för våra barn och barnbarn. Vi måste därför tänka mer långsiktigt och med ett livscykelperspektiv. Det blir dessutom billigare i längden. För att renovera sjöar, rehabilitera sjukskriven personal och betala ”vabbande” föräldrar kostar också offentlig sektor mycket pengar, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd, Miljömärkning Sverige.