Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. EU Ecolabels kriterier för kranar och duschmunstycken klara

Nu har EU:s medlemsländer kommit överens och EU Ecolabels kriterier för kranar och duschmunstycken har röstats igenom. Kraven fokuserar främst på vilka material som ingår i produkterna, vatten- och energiförbrukningen samt på kvalitén.


Ulla Sahlberg från Miljömärkning Sverige (till höger) röstade ja när EU Ecolabels nya produktgrupp "Kranar och duschmunstycken" godkändes.
När kraven för EU Ecolabels helt nya produktgrupp kranar och duschmunstycken nyligen godkändes röstade Miljömärkning Sverige, som ansvarar för EU:s miljömärkning i Sverige, "ja".

– Jag upplever att man har lyssnat och tagit med de förslag vi från svensk sida har haft på kraven, säger Ulla Sahlberg som representerar Miljömärkning Sverige i den europeiska miljömärkningsnämnden.

EU-kommissionens forskningsinstitut JRC fick redan i början av 2010 uppdraget att börja skissa på de nya kraven för Sanitary Tapware som den nya produktgruppen officiellt kallas. Kommissionen utgår sedan en tid tillbaka från en prioriteringslista över områden med stor miljöpåverkan när nya kriterier tas fram för EU Ecolabel. På listan tar livsmedels- och fordonssektorn stor plats. Men också bostäder och produkter knutna till bostaden som drar energi och förbrukar vatten.

Kraven premierar sålunda vatten- och energieffektiva kranar och duschmunstycken och förbjuder även hälso- och miljöfarliga ämnen. De är utformade så att endast de mest hållbara produkterna som finns på marknaden, cirka 20-30%, ska kunna klara kraven.

Kriterierna väntas inom kort publiceras i EU:s Official Journal och det blir då möjligt att ansöka om EU Ecolabel för kranar och duschmunstycken.

Läs mer om EU Ecolabel

För mer information, kontakta:

Ulla Sahlberg, ansvarig för EU Ecolabel, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 – 55 55 24 30
E-post: ulla.sahlberg@svanen.se

Martin le Grand, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 – 55 55 24 07
E-post: martin.legrand@svanen.se