Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Att jobba på Svanen – ett jobb som kräver munskydd?

Att man en gång fått en Svan betyder inte att man därefter kan sitta i lugn och ro och lägga miljöarbetet på hyllan. I dagarna genomför Svanen efterkontroll på hygienprodukter för att försäkra oss om att de fortfarande lever upp till våra krav.

Ann och Lukas river blöjorGenom att riva sönder blöjor, bindor och tamponger får vi fram olika lager av produkterna. De olika materialen ska sedan skickas för analys för att säkerställa att de klarar våra krav. Under demonteringen dammade det förskräckligt och alla som deltog fick bära munskydd för att inte andas in allt damm.

I de material som skickas iväg ska laboratoriet bland annat kontrollera att kraven på polymerer uppfylls. Det vill säga att de blöjor, tamponger och bindor som du och dina barn använder inte har för höga halter av tennorganiska föreningar, ftalater eller halogenerade organiska föreningar.

Sådana här efterkontroller görs varje år på utvalda grupper av Svanenmärkta produkter. Ibland rör det sig om kontroller på plats i fabriken för att se att tillverkningen går till på det sätt som producenten beskrivit. Detta görs även om fabriken ligger utanför Sverige. Ibland rör det sig om stickprovskontroller såsom ovan och andra gånger kan det handla om att kontrollera underleverantörer. Alla dessa efterkontroller är till för att säkerställa att Svanens krav uppfylls – varje dag!