Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Karl IX Svanenmärkt under stort jubel

Restaurangen Karl IX i Karlstad CCC har blivit Svanenmärkt och hann precis bli klar till Miljöpartiets kongress som pågick mellan den 20–22 maj.  Under stort jubel delade Svanens representant Ove Jansson ut diplomet.

– Svanenmärkningen är en kvalitetsstämpel som stärker vår konkurrenskraft, säger Mattias Nord, vd på Visit Karlstad, som driver Karlstad CCC.

Den nybyggda restaurangen Karl IX ligger i Karlstad Congress Culture Centre och har plats för 1 400 sittande gäster. Restaurangen, som är döpt efter Karlstads grundare, invigdes för bara fyra månader sedan och är nu den näst största kongresslokalen i Sverige efter Waterfront i Stockholm.

I helgen, då Miljöpartiet hade sin kongress, fick Karlstad CCC extra mycket uppmärksamhet. I samband med middag och avtackning av de avgående språkrören fick restaurangen sitt diplom på scenen av Ove Jansson.

– Det var härligt att lämna över certifikatet till restaurangchefen Bernt Thyrell på Miljöpartiets middag. Det blev ett jubel!

Ove berättar att det var grön upphandling som gjorde att det gav lite extra energi att få i ordning kongresslokalen och restaurangen. Karlstad CCC har på senare tid blivit populärt bland upphandlare eftersom många partier till exempel Moderaterna har valt att ha sina möten här och Folkpartiet kommer senare i år. Den gröna profilen Svanen ger kommer sannolikt öka intresset ytterligare.

Ambitionen är att bjuda på matupplevelser med hälso- och miljöfokus. Det verkade falla Maria Wetterstrand i smaken då hon i fredags twittrade ” Riktigt bra mat, även vegomaten. Svanenmärkt. Vackra omgivningar. Bra lokaler. Fixa bättre mobiltäckning så är det perfekt”.

Att Svanenmärka en restaurang innebär att man tar ett helhetsgrepp på miljöarbetet och att man ska arbeta aktivt med ett långsiktigt miljötänkande. Det leder ofta till en engagerad och mer miljömedveten personal. En Svanenmärkt restaurang har också koll på sin energiförbrukning och arbetar hela tiden för att sänka den samt även mängden emballage och avfall.  Svanens kriterier premierar bland annat närproducerade och ekologiska råvaror och restaurang Karl IX vurmar verkligen för de värmländska mattraditionerna och hämtar många av ingredienserna från lokala odlare.
 
– En stor eloge till Bernt och hans personal! Det här hade inte varit möjligt utan deras intresse och engagemang, berättar Mattias.

Johan Husberg, Miljöhandläggare av restauranger på Svanen:
Telefon: 08 – 55 55 24 34
E-post: johan.husberg@svanen.se

Mattias Nord, vd, Visit Karlstad
Telefon: 0722-31 90 80