Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Restaurang Ovalen – Västerås första Svanenmärkta restaurang

Restaurang Ovalen är den första restaurangen i Västerås som Svanenmärks.
– Vi har arbetat med miljöfrågan sedan 1993 och började redan då med källsortering. Därför är vi extra stolta över att vara först i Västerås att klara Svanens krav, säger Meeri Jähresten, platschef på Restaurang Ovalen.

Sedan några dagar tillbaka serveras bara ekologiskt kaffe på restaurang Ovalen i Västerås. En Svanenmärkt restaurang måste nämligen kunna erbjuda en viss andel ekologiska livsmedel. Och på Ovalen, där över 1 000 personer får plats under en kväll, serveras det en hel del kaffe – 175 000 koppar per år närmare bestämt.

– Vi är otroligt stolta över att vara först i Västerås med Svanenmärkning, säger platschefen Meeri Jährestedt. Miljöfrågan har varit central för oss ända sedan 1993 då vi började med källsortering.

Ovalen är kongresscentret Aros restaurang och serverar dagligen både konferensdeltagare och konsertbesökare. Och det är just gästerna som gjort att restaurangen nu kommunicerar sitt miljöarbete genom en Svanenmärkning.

– Valet av mötesanläggning och restaurang styrs ofta av en miljöpolicy som kräver att anläggningen ska ha någon form av miljöcertifiering. För att tillmötesgå våra gästers önskemål bestämde vi oss för Svanen som är en både välkänd och trovärdig miljömärkning, säger Meeri Jährestedt.

Förutom ekologiskt kaffe och andra ekologiskt odlade råvaror på menyn har restaurang Ovalen klarat högt uppsatta krav på bland annat energianvändning, avfallshantering och användning av kemikalier i exempelvis diskmaskin och vid städning av restaurangen.

– Det är roligt att konstatera hur en Svanenmärkning tillkommer tack vare ett ökat tryck utifrån, från gästerna som vill äta på en restaurang som drivs på ett mer hållbart sätt, säger Johan Husberg, handläggare av restauranger på Svanen.

Läs mer på Ovalens hemsida

För mer information, kontakta:

Meeri Jähresten, platschef, Aros Congress Center
Tel: 0702 – 66 82 00
E-post: meeri.jahresten@acc.se

Johan Husberg, miljöhandläggare på Svanen:
Tel: 08 – 55 55 24 34
E-post: johan.husberg@svanen.se