Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkta Linnéa Art Restaurant i Göteborg utnämnda till årets stjärnskott av White Guide 2011

Svanenmärkta Linnea Art restaurant i Göteborg blev årets Årets Stjärnskott 2011 i White Guide, som varje år utser Sveriges bästa restauranger.

– Det känns jättebra och vi jobbar vidare, utmaningen är att vi ska bli bästa restaurang nästa år, säger Claes Holm, en glad restaurangchef, som har firat utmärkelsen tillsammans med personal och ägare.

White Guides motivering löd:

”För ett lekfullt kreativt kök där den jordnära matlagningen tryfferas med överraskande knorrar och där dryckesvalen frestar med inpass av gamla godingar i en pratvänlig lokal, som med all sin överdådiga glaskonst lätt kunnat krossa upplevelsen.”

Lekfullt , kreativt, jordnära – vad är receptet bakom framgången?

Claes Holm berättar att restaurangen satsar på bra råvaror och erbjuder två avdelningar: i bistron serveras mer rustik mat, till exempel långkok på högrev och sej. I Fine dining-avdelningen, som erbjuder en fyra eller sjurättersmeny, återfinns råvaror som rådjur och torsk. En viss andel av råvarorna måste vara lokala för att en restaurarang ska bli Svanenmärkt . Andra krav är att restaurangen tar ett helhetsgrepp om miljöarbetet i de dagliga rutinerna, vilket kräver en engagerad personal.

– Personalen tycker det är positivt med miljöarbetet och att vara Svanemärkt, säger Claes Holm.

Förutom en engagerad personal och bra marknadsföring utåt ger en miljöanpassad verksamhet minskade kostnader. Restaurangen kan till exempel sänka energiförbrukningen av energi och minska mängden emballage och avfall. Linnea Art restaurant är den första Svanenmärkta restaurangen i Göteborg och har funnits sedan mars i förra året, i sin nya skepnad vill säga, en brand förstörde den gamla restaurangen. Restaurangen ägs av New Wave Group, som också äger Kosta Boda och Orrefors och lokalen pryds av glaskonst.