English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen utvecklar kriterier för bagerier och matbröd

Nordiska Miljömärkningsnämnden har beslutat att utveckla kriterier för bagerier och matbröd. I dag finns ingen Svanenmärkning för livsmedelsprodukter.

– Nordisk Miljömärkning har länge diskuterat möjligheten för Svanen att utveckla kriterier för livsmedel. Undersökningar visar att det finns stora miljöförbättringar att göra inom livsmedelssektorn. Tanken med produktgruppen är att ställa miljökrav på både produktionsanläggningen (bageriet) och själva varan (brödet), säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige.

– Vi vill visa vägen för framtidens bagerier och bröd. Med Svanenmärkningen vill vi ställa krav på brödets hela livscykel och reducera energianvändning, kemikalier, förpackningar samt stimulera till en ökad ekologisk produktion av råvaror, säger Ragnar Unge.

Idag finns ingen märkning på livsmedel som tar upp hela livscykelaspekten. Nordisk Miljömärkning har därför gjort en områdesstudie över hela området och därefter valt ut ”Bagerier och matbröd”. Studien visar att det finns en stor potential till miljöförbättringar och att produktgruppen är lämplig för en Svanenmärkning.

En nordisk undersökning (Respons, jan 2011) visade att 55 % av de tillfrågade nordiska konsumenterna skulle vilja att det fanns Svanenmärkta matvaror. Flera bagerier har också visat sig intresserade av att söka en Svanenmärkning.

Kriterierna beräknas vara färdiga under 2012.


För mer information, kontakta:

Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige:
Telefon: 08 - 55 55 24 04
E-post: ragnar.unge@svanen.se

Nancy Holm, PR- och Kommunikationschef Miljömärkning Sverige:
Telefon: 08 - 55 55 24 11
E-post: nancy.holm@svanen.se