Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Ny Svanenmärkt faktabilderbok och tärningsspel från Alvina förlag

Alvina Förlag fortsätter sin satsning på Svanenmärkt barnbokslitteratur och ger sig samtidigt in i ”spelbranschen”. Nu finns både Blött, sött och salt – en faktabilderbok om vatten – och det Svanenmärkta tärningsspelet Vattenvandringen i butikerna.

Blött, sött och salt är en faktabilderbok som besvarar många frågor om vatten – denna mystiska vätska som de allra flesta tar för självklar. Hur kommer det sig att vatten är en förutsättning för allt liv? Varför kan vatten kan vara både sött och salt? Hur kommer det sig att vatten är en bristvara i många länder trots att över tre fjärdedelar av jorden är täckt av vatten?

– Det här är ett så centralt och viktigt ämne att det är märkligt att det finns så få böcker om vatten, säger Kristina Hoas, förläggare på Alvina Förlag och fortsätter:

– Samtidigt som brist på vatten är en alldeles för stor fråga för att barn ska kunna lösa den är det viktigt att skapa förståelse för att man som privatperson också kan hjälpa till.

Författaren Kristin Dahl, välkänd för sina matematikböcker för barn, har tagit hjälp av Malin Hardestam vars detaljrika illustrationer gör att Blött, sött och salt blir tillgänglig för alla barn, oavsett hur långt de kommit i sin läsutveckling. Den som är ovan vid läsning kan hämta mycket information ur bilderna, medan de som kommit lite längre får svar på alla sina frågor om vatten genom pratbubblor och bildtexter. Då vatten också är ett populärt tema i klassrummet finns en lärarhandledning att hämta gratis från Alvina Förlags hemsida.

Som ett komplement till boken lanseras samtidigt spelet Vattenvandringen där varje spelare får föreställa sig att de är en vattendroppe som med tärningens hjälp får följa med i vattnets kretslopp. Det blir en rolig och lärorik resa från regnmolnet ända till reningsverket.

– Det finns så många olika aspekter av vatten, från hur vi använder det för att tvätta oss till ren kemi. Spelet skapar förståelse för vattnets kretslopp i naturen på ett lekfullt och roligt sätt, säger Kristina Hoas.

Både spelet Vattenvandringen och Blött, sött och salt är miljömärkta med både Svanen och FSC. Därmed har de tre senaste böckerna som publicerats på Alvina Förlag varit Svanenmärkta.

– Svanenmärkningen engagerar verkligen, säger Kristina Hoas. Många författare och återförsäljare säger spontant att de uppskattar initiativet med miljömärkning och jag har även fått frågor från andra förlag om hur man gör för att Svanenmärka böcker.

Läs mer på Alvina Förlags egna hemsida

För mer information, kontakta:

Kristina Hoas, förläggare, Alvina Förlag
Tel: 0702 – 28 19 03
E-post: info@alvinaforlag.se

Ingela Hellström, produktansvarig för tryckerier, Svanen:
Tel: 08 – 55 55 24 45
E-post: ingela.hellstrom@svanen.se