Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svårt hitta miljömärkta kläder

Idag börjar Fashion Week i Stockholm då flera varumärken visar upp nästa års vår- och sommarkollektioner. Trots att miljöfrågan diskuterats flitigt de senaste åren är utbudet av miljömärkta kläder fortfarande litet.

-Modeindustrin har haft ett par tuffa år, men nu när konjunkturen börjar vända hoppas vi att fler företag tar sitt ansvar för miljöfrågorna och väljer att satsa på miljömärkning, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige AB.

Medvetenheten om att den traditionella tillverkningen av kläder är ett stort miljö- och hälsoproblem världen över har ökat de senaste åren. Trots det är det svårt för miljömedvetna konsumenter att köpa kläder med mindre miljöpåverkan. Detta enligt rapporten Gröna Trådar - utbud och exponering av miljöprofilerade plagg som Sveriges Konsumenter presenterade under sommaren.

- Bra Miljöval, Svanen och EU Ecolabel är märkningar som konsumenter känner igen och litar på, men butikerna använder ofta egendesignade etiketter. Floran av begrepp och märkningar ökar, vilket är förvirrande för konsumenterna, säger Christin Holm projektledare vid Sveriges Konsumenter.

Ett plagg märkt med Svanen eller EU Ecolabel är tillverkat med så låg miljöpåverkan som möjligt i alla led i produktionen, från råvara till färdig produkt. Märket är också en garanti för att en oberoende, tredje part har kontrollerat att produktionen och det färdiga plagget uppfyller hårda miljö-, hälso- och kvalitetskrav.

Läs mer i Frågor & Svar om Svanenmärkta textilier