Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Shell biltvätt i Brunflo satsar på miljön

Shell biltvätt i Brunflo är numera Svanenmärkt – den enda i Jämtland. Anläggningen är helt ny och har bidragit till minskad förbrukning av både vatten och kemikalier.

Svanenmärkt biltvätt i BrunfloFör två år sedan bestämde sig Eric Petersson på Shell i Brunflo för att satsa på en miljöanpassad biltvätt. Förutom att klara Svanens krav var önskemålet att installera en anläggning med reningsverk och återvinning av vatten.

- Min gamla tvätt var utsliten, så när det var dags att byta ut den ville jag satsa grönt. Då var Svanen ett självklart val eftersom jag också ville kunna använda miljöanpassningen i vår marknadsföring, säger Eric Petersson.

För att hitta en ny anläggning besökte Eric Petersson flera olika tvättar för att se vilket utbud som fanns.

– Jag blev nästan skrämd när jag kom in på en del anläggningar och såg alla varningssymboler på kemikalierna som användes. Då blev jag än mer övertygad om vilken väg jag ville gå.

Biltvätten i Brunflo tvättar bara med miljömärkta rengöringskemikalier. Dessutom säljer butiken endast miljömärkta avfettningsmedel.

- Numera klarar vi både kommunens och Svanens utsläppsgränser för tungmetaller. Det gjorde vi inte tidigare, säger Eric Petersson.

Personbilstvättar i Sverige ger varje år upphov till utsläpp som totalt motsvarar minst 13 kg kadmium, 4 ton bly, krom och nickel, 25 ton zink och 2000 ton olja. En Svanenmärkt biltvätt kan minska utsläppen av olja och giftiga metaller med upp till 80 procent jämfört med en icke-märkt tvätt. Vattenförbrukningen är max 90 liter/biltvätt med lika effektivt tvättresultat som andra jämförbara biltvättanläggningar. De viktigaste kraven för en Svanenmärkning ställs på biltvättens:

  • fysiska utformning
  • vattenförbrukning
  • kemikaliehantering
  • utsläppskontroll
  • rutiner för drift och underhåll

 För mer information kontakta:

Cecilia Wilhelmsson, presskontakt Miljömärkning Sverige,
0704-672 548, cecilia.wilhelmsson@svanen.se