Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Pär Holmgren skriver Svanenmärkt barnbok

När meteorologen Pär Holmgren gör debut som barnboksförfattare är miljö och klimat precis som vanligt i fokus. Men när budskapet ska förmedlas till de allra yngsta görs det utan pekpinnar. I stället hoppas han att boken ska ge upphov till frågor och dialog.

Pär Holmgren debuterar med barnboken Torstens resa ut i vida världen som är SvanenmärktNär lille Torsten är hos farmor och hälsar på, hör godnattsagorna om hennes spännande resor till det allra bästa. Men en dag blev sagostunden lite annorlunda. Farmors gungstol började ryka och brumma. Den visade sig vara magisk och tog med Farmor och Torsten runt om i världen; till tigrarna på Bali, Saharas öken, New York och till Farmors kompisar, isbjörnarna Isobar och Isotop på Grönland.

– Jag har till varje pris försökt att undvika att använda pekpinnar i den här boken men jag tror att den kan väcka en del frågor. Tanken är att en vuxen, helst mor- och farföräldrar eftersom boken handlar om Farmors relation med barnbarnet Torsten, ska läsa högt ur boken och på nästan varje sida finns någonting att diskutera, säger Pär Holmgren.

Pär Holmgren har med sina åtta tidigare böcker, bland annat Klimatkoden och Mat & Klimat, hunnit bli en veteran i författarkretsar. Men det är först med den nionde, den Svanenmärkta barnboken Torstens resa ut i vida världen, som han ger sig i kast med den skönlitterära genren. Tillsammans med illustratören Moa Lundholms fantasifulla teckningar har han skapat en bok som väcker frågor om livet, naturen och om vår värld. En bok för åldrarna 5–8 men som innehåller en läsupplevelse för såväl stora som små.

– Moa Lundholm gjorde teckningarna som en del av ett examensarbete på gymnasiet och frågade mig om jag ville skriva en berättelse till hennes bilder. När jag fick se hennes illustrationer kände jag att jag inte ville försitta möjligheten att få samarbeta med en ung och så lovande illustratör, säger Pär Holmgren.

Moa Lundholm och Pär Holmgren har skrivit den Svanenmärkta barnboken Torstens resa ut i vida världen
Moa Lundholm och Pär Holmgren.
Torstens resa ut i vida världen är den första boken som ges ut på Pär Holmgrens egna förlag, Pärspektiv förlag. Som nybliven egenföretagare med möjligheter att styra över var och hur boken trycks och som viktig röst i klimatdebatten var Svanenmärket på insidan av boken en viktig kvalitetsstämpel för Pär Holmgren.

Svanen har bland annat kontrollerat att boken har tryckts på ett papper som Svanen har godkänt och att dess råvara inte kommer från skogar med högt skyddsvärde. Tryckeriet har också visat att det klarar hårda krav på bland annat kemikalieanvändning, energiförbrukning och avfallshantering.

– Jag brukar ofta prata om miljömärkningar som ett viktigt hjälpmedel för enskilda konsumenter som vill välja rätt när jag är ute och föreläser. Svanenmärkningen känns som en viktig trovärdighetsstämpel och som en självklarhet för mig, nu när jag ger ut boken på eget förlag, säger Pär Holmgren.

Torstens resa ut i vida världen finns nu i välsorterade bokhandlar, på de flesta internetbokhandlar och går även att beställa direkt via Pärspektiv förlag.

Läs mer på www.parspektivforlag.se eller kontakta:

Pär Holmgren:
E-post: par@parholmgren.se

Ingela Hellström, produktansvarig för tryckerier på Svanen:
E-post: ingela.hellstrom@svanen.se