Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Tolv butiker först ut att klara Svanens skärpta krav

Under 2010 har Svanen skärpt sina krav för dagligvarubutiker. Nu har de tolv första butikerna klarat branschens tuffaste miljömärkning.

– De här första butikerna är verkligen föregångare och tar branschen vidare i utmaningen att begränsa sin klimatpåverkan, säger Per Sandell, ansvarig för butiker på Miljömärkning Sverige AB.

En av de viktigaste förändringarna i de nya kraven handlar om energieffektivitet. Med de tuffare kraven på energiförbrukning kan varje butik i genomsnitt spara omkring 150 ton koldioxid per år. Skulle alla butiker inom de fyra största butiksaktörerna nå det målet, kan utsläpp motsvarande 120 000 bensinbilar sparas*.

Då det finns en stor efterfrågan på ekologiska och miljömärkta varor bland svenska konsumenter kräver Svanen nu att butikerna hela tiden ska bredda sitt sortiment. Enligt en undersökning från Sifo (oktober 2010) säger 22 procent av svenska konsumenter att de köper ekologiskt mat så ofta de kan och 50 procent köper ekologiskt ibland.

– Svanenmärkta butiker har länge legat i framkant när det gäller att ha ett brett urval av miljömärkta och ekologiska varor. En viktig poäng med miljömärkning är att butikerna med sin samlade kraft ska driva sortimentet av dessa produkter framåt, säger Per Sandell, ansvarig för butiker på Miljömärkning Sverige AB.

Ett annat krav som blivit tuffare är att en ännu större del av avfallet från butiken ska sorteras. Precis som tidigare ska butiken sätta upp egna mål för att ytterligare minska sin energianvändning, öka försäljningen av miljömärkta varor och minska sitt avfall.

– För många butiker är miljöfrågan komplex och tar lång tid att sätta sig in i. Svanenmärkningen fungerar som en guide i detta arbete och hjälper butiken att alltid ligga i framkant när det handlar om hållbarhetsfrågor, säger Per Sandell, ansvarig för butiker på Miljömärkning Sverige AB.

De tolv butiker som är först med att klara Svanens skärpta krav är:

Ica Nära Hörnan, Uppsala
Ica Kvantum Sannegården, Göteborg
Ica Nära Björkö, Göteborg
Ica Kvantum, Landvetter
Ica Supermarket Torgkassen, Uppsala
Maxi Ica Stormarknad Umeå
Ica Supermarket Sävja, Uppsala
Maxi Ica Stormarknad Enköping
Ica Supermarket Olskroken, Göteborg
Maxi Ica Stormarknad Södertälje
Ica Kvantum Flygfyren, Norrtälje
Maxi Ica Stormarknad Kungälv

För mer information  och om ni önskar veta mer om någon specifik butik, kontakta oss:

Per Sandell, ansvarig för butiker Miljömärkning Sverige,0708-661 763, per.sandell@svanen.se

Cecilia Wilhelmsson, presskontakt, Miljömärkning Sverige, 0704- 672 548, cecilia.wilhelmsson@svanen.se