Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Salt och brygga deltar i Gröna gaffeln

Restaurangen Salt och Brygga i Malmö hade redan från starten 2001 en tydlig ekologisk och grön profil. Nu tar man hjälp av Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln för att få ännu fler att välja vegetariskt.
– Gröna Gaffeln är egentligen inte till för oss utan för att få våra gäster att förstå att de måste äta mer grönsaker, säger Björn Stenbeck, ägare av Salt och Brygga.

Salt & Brygga i Västra Hamnen i Malmö var 2006 en av de allra första restaurangerna som märkte sig med Svanen vilket föll sig naturligt för Björn Stenbeck, krögaren som var noga med att miljöarbetet skulle genomsyra restaurangen redan under planeringsstadiet i samband med Bomässan i Malmö 2001.

– Jag har aldrig velat ha en vanlig restaurang utan har alltid satt miljön i första rummet och jobbat mycket med grönsaker och ekologiska livsmedel, berättar Björn Stenbeck. Men förr fick man smyga lite med det och det ansågs lite flummigt med vegetarisk och ekologisk mat.

Nu är det annorlunda. Över en tredjedel av lunchgästerna väljer dagligen restaurangens vegetariska alternativ, även folk som normalt äter kött. Och flera av gästerna vittnar om hur de upplever en mer behaglig mättnadskänsla och i vissa fall att de även fått beröm av sin läkare för att deras blodtryck har sjunkit.

– Det är häftigt att jobba med grönsaker och alla färger. Men det krävs mer av kocken. Man kan inte bara ta bort köttbiten och kalla det vegetariskt, man måste anstränga sig mer, säger Björn Stenbeck.

Nu ska Salt & Brygga, som tidigare i år utsågs till årets eko-krog på White Guide-galan, försöka få ännu fler att välja klimat-smart lunch- och middagsmat genom Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln som håller på ända fram till nyår. Att välja en grön rätt i stället för kött, halverar i ett slag måltidens klimatpåverkan. Dessutom är det en hälsovinst att dra ner på köttet och skulle alla svenskar införa en grön dag i veckan, dvs. två vegetariska rätter, är klimatvinsten lika stor som koldioxidutsläppen under ett år från 233 000 bilar.

– Svanen premierar vegetarisk och ekologiskt framställd mat och alla insatser som får restauranggäster att minska sin klimatpåverkan är mycket glädjande, säger Johan Husberg, restauranghandläggare på Svanen.

För mer information, kontakta:

Björn Stenbeck, Salt & Brygga: 0705 – 367 365

Johan Husberg, Svanen: 0705 – 201 444

Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen: 0703 – 162 722