Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Energieffektiva ICA Kvantum Sannegården invigt

Nu är den invigd, butiken som strävar efter att vara Sveriges mest energieffektiva. Genom smarta lösningar och modern teknik använder Svanenmärkta ICA Kvantum Sannegården i Göteborg 35 procent mindre energi än andra Kvantumbutiker.

– Det är en skön känsla att stå här i dag och vara i mål. Vi har haft miljön i tankarna genom hela projektet så det känns riktigt bra när de första indikationerna tyder på att vi ser ut att klara 35-procents-målet, sade Jonathan Christensson, miljöansvarig på ICA Kvantum Sannegården några timmar innan butiken slog upp dörrarna för första gången.

ICA Kvantum Sannegården är ett pilotprojekt som fungerar som modell för framtidens ICA-butiker. Ett av butikskedjans viktigaste mål är att minska utsläppen med 30 procent till 2020, jämfört med 2006. Och när det gäller jakten på energibovar i Sannegården har man inte kompromissat en tum. Exempelvis har butiken utrustats med lock på samtliga kylar och frysar och butiken lyses enbart upp av LED-belysning som också är behovsstyrd och går ner i sparläge i de områden där inga kunder befinner sig för tillfället.

Det har även installerats solpaneler på taket och tack vare bergvärme är butiken självförsörjande vad gäller behovet av värme och kyla.

– Det här är långt ifrån de billigaste lösningarna men med ICA i ryggen har vi inte haft någon ekonomisk press och sluppit kompromissa när det gäller vår energianvändning, säger Jonathan Christensson och fortsätter:

– Vi har också påverkat våra leverantörer i rätt riktning. De som ville visa upp sig i Kvantum Sannegården men som inte ville ha LED-tv valde vi helt enkelt bort.

Hur ska ni lyckas upprätthålla energieffektiviteten över tid?

– Jag tror inte det ska bli några problem, säger Jonathan Christensson. Medvetenheten kring de här frågorna har ökat och då Kvantum Sannegården är ett pilotprojekt har vi många ögon på oss. Men vi är övertygade om att det här är framtiden, vi är stolta över att vara först ut och hoppas att många tar efter oss.

För mer information, kontakta:

Jonathan Christensson, miljöansvarig ICA Kvantum Sannegården:
Tel: 0735 - 005 075
E-post: jonathan.christensson@kvantum.ica.se

Ingvor Svensson, handläggare av butiker på Svanen:
Tel: 0733 - 456 581
E-post: ingvor.svensson@svanen.se

Per Sandell, produktansvarig för butiker på Svanen:
Tel: 0708 - 661 763
E-post: per.sandell@svanen.se