Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkta butiker kan minska sin klimatpåverkan

Svanens nya Energiverktyg visar butiker hur de kan minska sina energikostnader och klimatpåverkan. Om alla butiker inom de fyra stora butikskedjorna lyckas nå upp till Svanens energimål kan koldioxidutsläppen minskas med lika mycket som vad 120 000 bensinbilar släpper ut.

Svanenmärkta butiker kan minska sin klimatpåverkanFör första gången är det möjligt att mäta hur väl en livsmedelsbutik utnyttjar sin inköpta energi. Energiverktyget – ett program där butiksägaren kan summera och jämföra sin egen energianvändning och påverkan på växthuseffekten med en energisnål butik – är den stora nyheten i de uppdaterade kraven på Svanenmärkta dagligvarubutiker.

– Det här är ett helt nytt sätt att presentera information om energieffektivitet och miljöbelastning på. Verktyget tar hänsyn till butikens hela energibehov – från belysning och öppettider till antal kycklinggrillar och parkeringsplatser, säger Per Sandell, produktansvarig på Svanen.

Enligt Svanens beräkningar kan varje butik i medeltal spara omkring 150*) ton koldioxid per år. Skulle alla 2 600 butiker inom de fyra största butiksaktörerna: Ica, Axfood, Coop och Bergendahlsgruppen nå det målet, kan utsläpp motsvarande normaldriften av 120 000 bensinbilar sparas.

– Målet är fullt realistiskt att nå. Verktyget har testats runt om i Norden och det finns redan butiker som ligger nära målet. Det pågår redan mycket arbete i branschen som går i rätt riktning men det går fortfarande att göra mer för att spara energi, säger Per Sandell.

Agneta Persson, energieffektiviseringsexpert på WSP Environmental, med 30 års erfarenhet av arbete med energifrågor, har studerat Energiverktyget.

– Svanens Energiverktyg tar ett helhetsgrepp som kan bidra väsentligt till effektivare energianvändning och minskade koldioxidutsläpp, säger hon.