Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Åre kommun ny medlem i Svanenklubben

Åre kommun är först ut bland Sveriges kommuner att gå med i Svanenklubben.
- Vi vill ge tyngd åt det miljöarbete som bedrivs både inom kommunen och bland företagen i Åre, säger Jan Andersson, näringslivschef i kommunen.

Åre kommun, ny medlem i SvanenklubbenIdag samlas EU:s energiministrar i Åre för ett informellt ministermöte. Under de tre dagar de ska vara i Åre kommer de att uppleva en kommun som satsar på att bli en miljökommun i ordets fulla bemärkelse.

- Vi vill utveckla turismen på ett sätt som är långsiktigt hållbart, vi bygger turismen på de naturresurser vi har som är rent vatten, ren luft och ren miljö. De kan verka självklara idag men måste vårdas ömt om den ska finnas kvar i morgon, säger Jan Andersson.

Åre kommun arbetar med miljön både i stort och i smått. Man övergår successivt till lokalt producerad vindkraftsel, man siktar på att minst hälften av besökarna till kommunen ska komma med tåg (idag är det 35%), och alla nyregistrerade bilar ska vara miljöbilar.

Svanenklubben startades för två år sedan och är öppen för alla företag och organisationer som vill bli bättre på miljö. Idag har klubben över 100 medlemmar, från enmansföretag till stora företag som Skandia. Miljömärkning Sverige AB:s mål är att bidra till en hållbar konsumtion.

- Medlemmarna i Svanenklubben förbinder sig att vid varje inköp prioritera miljömärkta varor och tjänster, vilket är ett enkelt men synnerligen effektivt sätt att stödja en hållbar utveckling av samhället. Som tack för hjälpen är en rad förmåner knutna till medlemskapet, säger Per Ribbing, ansvarig för Svanenklubben på Miljömärkning Sverige AB.